Ministerul Sănătăţii depune eforturi în vederea rezolvării rapide a problemelor stringente cu care se confruntă sistemul sanitar.
"MS depune toate eforturile legale pentru rezolvarea cât mai curând a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemulţumesc atât pacienţii şi cadrele medicale, cât şi autorităţile", se menţionează într-un comunicat postat, sâmbătă, pe site-ul instituţiei.
MS "îşi exprimă regretul faţă de opţiunea liderilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a organiza un marş de protest", afirmând că "porneşte de la un principiu de bază şi anume că orice problemă îşi poate găsi soluţionarea prin dialog continuu, colaborare şi încredere reciprocă".
MS reaminteşte faptul că în ultimele luni ministerul a purtat numeroase discuţii cu reprezentanţii acesteia pentru găsirea soluţiilor optime în privinţa rezolvării problemelor din sistemul sanitar revendicate de aceştia, menţionând că "este deschis în continuare dialogului şi colaborării astfel încât calendarul de îndeplinire a obiectivelor comune, asumat de ambele părţi, să fie respectat".
Câteva mii de angajaţi din sănătate şi studenţi la medicină din Bucureşti şi din ţară au participat, sâmbătă, la un marş pe traseul Piaţa Victoriei - Palatul Parlamentului, solicitând o mai bună finanţare a sistemului sanitar.
Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a afirmat, la finalul marşului, că acesta a fost o victorie şi că acţiunile de protest vor continua până la realizarea dezideratelor propuse.
Astărăstoae a menţionat că nu a stabilit data grevei generale deoarece medicii poartă încă discuţii cu reprezentanţii Executivului în vederea soluţionării cererilor acestora.
"Avem negocieri cu Guvernul (...) Eu sper să nu fie nevoie de grevă generală, pentru că locul medicilor e lângă pacienţi", a mai spus Astărăsoae, menţionând că o decizie în acest sens va fi luată "în funcţie de rezultatul negocierilor".
Printre revendicările membrilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate se numără: alocarea pentru sănătate a 6% din PIB până în 2016; dublarea salariilor medicilor rezidenţi; o legislaţie care să protejeze independenţa profesioniştilor. De asemenea, aceştia cer autonomia spitalelor, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.
Sursa: AGERPRES