O echipă de medici ai Spitalului Judeţean de Urgenţe a reconstituit, în premieră în judeţul Bacău, mâna dreaptă a unui tânăr de 31 de ani, care şi-o amputase complet, în urma folosirii greşite a unui flex.
Operaţia a fost una dificilă având în vedere faptul că pacientul a fost adus din comuna Tamaşi în şoc traumatic, iar mâna a fost transportată într-o pungă din plastic, în condiţii nesterile, fără a fi pusă la gheaţă.
Intervenţia chirurgicală a durat peste şapte ore, iar pacientul a stat apoi 12 ore la Terapie Intensivă, fiind transferat ulterior în secţia de chirurgie plastică şi reconstructivă, unde va rămâne internat timp de aproximativ două săptămâni pentru vindecarea rănilor şi prevenirea unei infecţii. El va trebui să înceapă apoi şedinţele de kinetoterapie, potrivit medicilor existând speranţa ca cel puţin 80 la sută din funcţionalitatea mâinii să fie recuperată.
Echipa chirurgicală a fost compusă din Carmen Anastasiu, medic specialist chirurgie plastică şi reconstructivă, Neculai Filipescu, medic primar chirurg ortoped, Radu Niţă, medic specialist chirurgie plastică şi Oana Mardare, medic anestezist.
,,A fost un caz reuşit, la care s-a lucrat sub presiunea timpului, pentru a putea recupera cât mai mult din funcţionalitatea mâinii amputate. Aceasta fusese transportată în condiţii nesterile, într-o pungă de plastic, la temperatura mediului ambiental. S-au iniţiat imediat măsurile de deşocare ale pacientului, analiza segmentului amputat şi s-a trecut la intervenţia chirurgicală, sub anestezie generală. Am realizat, împreună cu echipa, toate procedurile necesare de reconstruire osoasă şi vasculară, am montat broşe de susţinere şi am cusut vase de sânge, nervi, tendoane, piele", a declarat, pentru AGERPRES, Carmen Anastasiu.
La rândul său medicul Radu Niţă a adăugat că ,,momentul operator trebuia să fie rapid şi foarte precis pentru a obţine un succes la finele operaţiei". ,,Pare simplu, poate, la prima vedere, dar totul s-a realizat la microscop, pe suturi foarte fine, sub lupă. Norocul pacientului este că s-a lucrat în doi chirurgi de reconstrucţie plastică, altfel intervenţia dura peste 12 ore şi puteau apărea copmplicaţii", a precizat medicul Radu Niţă.
De asemenea, medicul Neculai Filipescu a arătat că acum pacientul simte mâna, are activă funcţia de a pipăi şi chiar o poate folosi uşor.
,,Medicii au făcut o minune. Am crezut că viaţa mea s-a sfârşit. În momentul accidentului primul meu reflex a fost să-mi bag mâna tăiată în apă. Uşor nu a fost. Dar am avut noroc de medicii care pur şi simplu m-au salvat. Simt că m-am născut a doua oară', a spus şi Dan Bârsan, norocosul pacient.
Tânărul lucrează în construcţii şi era singura sursă de venit a familiei, el neavând nici asigurare medicală şi nici banii pentru şedinţele de recuperare, care îi sunt necesare pentru a valorifica şansele mari de recuperare a mâinii.
Sursa: AGERPRES