Federaţia "Solidaritatea Sanitară"din România (FSSR) a realizat un studiu al cărui obiectiv este crearea unui sistem de protecţie a pacienţilor prin acordarea unor "despăgubiri pentru prejudicii", oferind posibilitatea concretă de despăgubire a tuturor pacienţilor prejudiciaţi şi avantajul implementării unor standarde de calitate a serviciilor medicale, guvernate de regula celui mai bun specialist.
Potrivit FSSR, experienţa disfuncţionalităţilor severe ale sistemului malpraxis existent, centrat pe interesele societăţilor de asigurări, constituie doar unul din multele argumente aduse împotriva implementării unui astfel de sistem.
În plus, introducerea unui sistem funcţional de malpraxis presupune în mod inevitabil o creştere semnificativă a costurilor serviciilor medicale.
,,Introducerea unui sistem funcţional de malpraxis presupune în mod inevitabil o creştere semnificativă a costurilor serviciilor medicale. Amplitudinea acestei creşteri depinde însă de modul în care este gândit sistemul, putând chiar atinge cote de nesuportat, care pot determina disfuncţionalităţi majore în cadrul acestuia. Pericolul cel mai mare în acest sens considerăm că-l reprezintă naşterea medicinii defensive, cu un semnificativ impact negativ pentru actualul sistem sanitar', apreciază autorii studiului.
Raed Arafat: Cuantumul pentru dauna morală se va stabili prin legislaţia secundară
Aceştia amintesc de diferenţa semnificativă care există între situaţiile în care pacienţii sunt prejudiciaţi şi cazurile de malpraxis, malpraxis-ul fiind de fapt implicat doar într-o parte din cazurile de prejudicii. 'Studiile tind să situeze cazurile de prejudicii care nu implică neglijenţa (nu constituie situaţii de malpraxis) în jurul a 80-85% din totalul cazurilor de prejudicii', apreciază autorii studiului.
Conform documentului citat, liberalizarea masivă a sistemului de despăgubire a pacienţilor prejudiciaţi conform proiectului de lege a malpraxis-ului propus de Ministerul Sănătăţii ar putea avea drept consecinţă o creştere majoră a costurilor fără o sporire proporţională a beneficiilor pentru pacienţi.
Studiul a fost desfăşurat în contextul dezbaterilor pe tema proiectului de Lege a malpraxis-ului şi al măsurilor urgente de reformă în domeniu ce trebuie luate în contextul Directivei nr. 24/2011.
Potrivit documentului citat, analiza situaţiei din SUA, unde cheltuielile cu despăgubirea pacienţilor vătămaţi şi costurile administrative reprezintă circa 1% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, la care se adaugă efectele medicinii defensive estimate la circa 3% din aceleaşi cheltuieli, poate conduce la concluzia potrivit căreia o creştere a cheltuielilor pentru sănătate poate fi considerată sustenabilă.
Conform datelor prezentate în studiul FSSR, în condiţiile în care în România cheltuielile pentru sănătate pentru un cetăţean sunt estimate la circa 220 euro/an, se observă că aplicarea unui sistem similar cu cel din SUA ar necesita o creştere cu circa 75% a cheltuielilor pentru sănătate pentru a suporta funcţionarea unui astfel de sistem.
Studiul a fost transmis Ministerului Sănătăţii cu ocazia tuturor întâlnirilor desfăşurate în ultimele două luni, împreună cu solicitarea imperativă de a renunţa la modelul propus şi de a proceda la introducerea sistemului de despăgubire a pacienţilor pentru prejudicii, acestea făcând parte integrantă din revendicările Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România.
Sursa: AGERPRES