Preşedintele Societăţii de Nefrologie din România, prof. univ. dr. Eugen Moţa a declarat într-un interviu pentru Agerpres că rata mortalităţii în România, în dializă, este sub media europeană, doctorii nefrologi de la noi mândrindu-se cu cea mai mare rată de includere în dializă din Europa.
"În România, dializa a avut o evoluţie spectaculoasă. Ieri am spus că, în 1991, în 11 iulie, când am inaugurat Centrul de Dializă de la Craiova - pe care eu l-am făcut, statul român nu a investit un leu acolo - era al şaptelea din România.
Astăzi, România are aproape 150 de centre de dializă. Vă imaginaţi ce progres spectaculos s-a întâmplat! Înseamnă peste 10.000 de pacienţi, la 31 decembrie 2012. Este un număr spectaculos. Avem cea mai mare rată de includere în dializă din Europa, între 6 şi 7 %, în ultimii ani, în timp ce media europeană e de 2 %", a explicat prof. univ. dr. Eugen Moţa.
Acesta a spus că primul român dializat în 1974 trăieşte, în prezent, datorită tratamentului.
"Sunt oameni cu care am început dializa, trăiesc, şi-au crescut, şi-au căsătorit copiii. Cel mai vechi pacient de la înfiinţarea aproape a primului centru de dializă cronică din România, în 1974, la Spitalul Carol Davila, este în viaţă. Omul acesta este viu. Dacă nu era dializă, demult nu mai era printre noi", a arătat preşedintele Societăţii de Nefrologie din România.
Doctorii nefrologi de la noi, din centrele de dializă, concurează în prezent cu medicii japonezi.
"Suntem mai buni decât europenii. Avem o rată a mortalităţii mai mică decât media europeană. (...) Doar Japonia are o rată a mortalităţii mai mică decât noi, în jur de 9 % şi îşi menţine această rată de ani de zile. La noi e 15,2 %, ceea ce înseamnă enorm", a adăugat prof. univ. dr. Eugen Moţa.
Performanţele medicilor nefrologi români se explică datorită celor 40 de milioane de euro, investiţii private în cele 150 de centre de dializă de la noi.
"Dacă în România, în celelalte domenii, s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat în dializă şi în nefrologie, ţara noastră era astăzi cu o treaptă mai sus decât se află. Privatizarea dializei în România este un model de privatizare. Uitaţi-vă ce beneficii a adus şi ce evoluţie spectaculoasă am avut. Operatorii privaţi au investit peste 40 de milioane de euro în centrele private din România, statul român nu a investit niciun leu, pentru a cumpăra un aparat de dializă", este de părere prof. univ. dr. Moţa, unul din promotorii primelor centre de dializă din România.
În ţara noastră există, în prezent 10.470 de pacienţi care fac dializă, iar la finalul anului viitor e posibil să avem aproximativ 11.400. Ritmul de creştere al numărului acestor pacienţi a fost de 7,8 % pe an, în perioada 2007-2012. Această rată de creştere se estimează că se va păstra şi pentru anul viitor, potrivit unor date publicate recent de prof. univ. dr. Eugen Moţa, în publicaţia Nefrologie Medical Market 2013, prezentată la Sibiu, în timpul celui de al 8-lea Congres Naţional de Nefrologie.
Sursa: AGERPRES