"De mai mulţi ani, tineri francezi vin la Cluj-Napoca pentru a se pregăti pentru profesia de medic veterinar. Iniţial, pregătirea a fost în limba română. În urmă cu şase ani, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a deschis linia de studii în limba engleză, dar cei mai mulţi studenţi erau din Franţa, situaţie care ne-a determinat să deschidem şi o linie de studii în limba franceză.
În anul universitar 2013-2014, la Facultatea de Medicină Veterinară studiază 30 de studenţi din Franţa", a declarat, pentru Agerpres, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară, prof. univ. dr. Cornel Cătoi.
Universitarul clujean a arătat că un mare număr de cadre didactice din USAMV cunosc bine limba franceză, pentru a putea preda. Buna stăpânire a francezei a fost atestată de Centrul "Alpha" al Universităţii "Babeş-Bolyai". Totodată, profesorii îşi perfecţionează cunoştinţele, participând la cursuri de profil la Centrul "Alpha".
Referindu-se la vizita efectuată, joi, la USAMV, de ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca, Pascal Fesneau, şi directorul Institutului Francez din Cluj-Napoca, Benoit Bavouset, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară a arătat că diplomaţii francezi au dorit să cunoască instituţia clujeană de învăţământ superior şi au fost plăcuţi surprinşi de informaţiile oferite de conducerea instituţiei privitor la profilurile educaţionale, relaţiile stabile cu universităţile cu acelaşi profil de la Paris - Şcoala Naţională Veterinară de la Maisons Alfort, Lyon, cu alte universităţi franceze, precum şi cu Universitatea din Liege (Belgia), cu care se fac schimburi reciproce de studenţi şi de cadre didactice, şi doctorate în co-tutelă. Totodată, prof. univ. dr. Cornel Cătoi le-a oferit oaspeţilor francezi date despre admitere, cazarea studenţilor, practica în producţie, dar şi despre acreditarea unor noi discipline. Studenţii străini de la liniile cu predare în limbile engleză şi franceză studiază şi limba română la USAMV, pentru a putea comunica cu proprietarii de animale, tehnicienii veterinari şi alte categorii de personal activ în agricultură.
Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este singura din România care are autorizarea European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE). În dorinţa de a se asigura studenţilor o pregătire profesională în acord cu noile cerinţe europene a profesiei de medic veterinar, în acest an universitar s-a reactualizat conţinutul planurilor de învăţământ fiind introduse şi câteva discipline noi, printre care imagistică medicală, creşterea şi patologia peştilor, creşterea şi patologia noilor animale de companie (reptile, insecte etc.), terapeutică veterinară şi sănătate publică veterinară.
Sursa: AGERPRES