Avocatul familiilor celor patru persoane în vârstă din Franţa, care au murit la începutul anului 2013 în timp ce urmau un tratament cu anticoagulantul de ultimă generaţie Pradaxa, a anunţat că acestea au decis să depună plângere împotriva laboratorului german Boehringer Ingelheim care îl produce.
Reclamanţii vizează de asemenea Agenţia Naţională franceză pentru Siguranţa Medicamentelor şi a Produselor de Sănătate (ANSM, fostă Afssaps), căreia îi reproşează că ar fi ignorat principiile de precauţie şi prevenţie, a declarat avocatul Philippe Courtois, care a cerut totuşi celor care urmează un tratament cu acest medicament 'să nu îl întrerupă fără recomandarea medicului'.
Cu vârste cuprinse între 78 şi 84 ani şi provenind din regiunile Lille, Strasbourg, Paris şi Grenoble, toate persoanele decedate la începutul lui 2013 urmau acest tratament, a adăugat Courtois, înainte de o conferinţă de presă la Paris cu apropiaţii pacienţilor decedaţi.
Aceste plângeri pentru omor prin imprudenţă au loc la mai puţin de o lună după un avertisment al ANSM în legătură cu această nouă clasă de anticoagulante apărute în 2008, prescrise pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale, în special după o operaţie la şold sau genunchi sau la persoanele cu tulburări ale ritmului cardiac.
Într-o scrisoare adresată profesioniştilor din domeniul sănătăţii, postată de laboratorul Boehringer Ingelheim pe site-ul său francez, ANSM avertizează că 'evenimentele hemoragice majore, inclusiv cele care au condus la deces, nu privesc doar o clasă de anticoagulante mai vechi, antagonişti ai vitaminei K (AVK), ci, de asemenea, şi noile anticoagulante orale". Medicii care prescriu aceste medicamente 'nu sunt suficient de informaţi în legătură cu riscurile hemoragice', potrivit ANSM.
Potrivit reclamanţilor, o altă mare problemă este aceea că 'nu există un antidot, niciun tratament specific cu eficienţă dovedită în cazul producerii unui accident hemoragic asociat acţiunii acestor medicamente', în timp ce 'apariţia unei sângerări sub AVK este resorbabilă prin administrarea vitaminei K', a explicat avocatul Philippe Courtois.
Sursa: AGERPRES