Coordonatorul programului "Copii frumoşi, copii sănătoşi", medicul stomatolog Georgeta Gheorghe, a declarat, miercuri, în cadrul unui seminar de lansare a acestui program pentru anul şcolar 2013-2014, că aproximativ 12.000 de copii din clasele zero şi întâi beneficiază în prezent de programul naţional de profilaxie dentară.
"Astăzi este lansarea proiectului pentru 2013-2014, beneficiem de prezenţa prietenilor noştri din Suedia, atât Rotary, cât şi Direcţia de Sănătate Publică din Suedia.
De aici vor pleca la Timişoara şi Arad, unde au fost stabilite parteneriate cu universităţile pentru includerea studenţilor în acest proiect şi încercăm acum să stabilim cum ne vom organiza o strategie comună pentru anul viitor, pentru că de regulă de la an la an şcolar prindem cât mai multe oraşe", a spus Gheorghe.
Proiectul de profilaxie dentară a fost iniţiat în România, în Arad, de partenerii din Suedia încă din 2003, s-a extins ca un proiect districtual la nivel naţional din 2011, cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucureşti şi al Rotary Masindal Club din Suedia.
"Avem marea şansă de a beneficia de 36 de medici stomatologi care în mod voluntar asigură ore de educaţie dentară copiilor din clasele zero, întâi şi până în clasa a IV-a. La momentul actual sunt 12.000 de elevi care beneficiază de acest program - ore de educaţie dentară, primesc periuţe şi paste de dinţi atât pentru acasă, cât şi pentru la şcoală şi fiecare părinte (este un program care se derulează cu acordul părinţilor şi în colaborare cu inspectoratele şcolare) primeşte o fişă a copilului pentru problemele existente", a explicat Gheorghe.
Potrivit acesteia, unul dintre obiective este iniţierea unei campanii de educare a cadrelor didactice, a părinţilor şi bunicilor în ceea ce priveşte buna desfăşurare a igienei orale, având ca obiectiv efectuarea unui periaj dentar după masa de prânz, măcar o dată pe săptămână. "Iar acum, pentru că existau dificultăţi din pricina condiţiilor nu tocmai sănătoase din şcolile româneşti, milităm pentru aşa numitul dry wash, adică cei mici se spală pe dinţi şi nu trebuie să se mai clătească", a adăugat ea.
Georgeta Gheorghe a precizat că scopul este acela de a se reduce numărul cariilor dentare cam cu 50% şi de promovare a deprinderilor unor obiceiuri cât mai sănătoase, atât alimentare, cât şi de igienă orală, obiectivul fiind ca fiecare copil din România să aibă o periuţă de dinţi şi să ştie să o folosească în mod corect.
Ea a menţionat că deocamdată nu sunt resurse financiare pentru a asigura şi tratamentele copiilor în cazul descoperirii unor carii dentare, dar că se încearcă pe cât posibil să fie asigurat gratuit tratamentul. "Până acum nu a costat nimic, Rotary este singura organizaţie caritabilă mondială cu reprezentanţă la ONU şi periuţele le-am primit din donaţii", a spus coordonatorul programului.
Gheorghe a arătat că, potrivit unui studiu de sănătate orală, în prezent în jur de 5.800 de copii cu vârsta de şapte ani incluşi în program au carii dentare (50,64%).
Manifestarea a fost găzduită de Ambasada Suediei la Bucureşti, la seminar participând ambasadorul Anders Bengtcén şi Mircea Mocanu, consilier în Ministerul Sănătăţii.
Sursa: AGERPRES