Un protocol de colaborare cu Alianţa pentru Sănătate din România (APSR) a fost semnat de preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Gabriel Oprea, şi secretarul general al partidului, Neculai Onţanu, prin care au convenit să colaboreze în acţiuni de promovare de legi, reglementări şi politici, cu scopul de a îmbunătăţi performanţele sistemului medical.
Protocolul are ca principal scop susţinerea de către UNPR, în Parlament, a propunerilor de reglementări legislative ale APSR orientate către perfecţionarea sistemului sanitar, iar APSR va susţine, la rândul său, iniţiativele legislative ale progresiştilor ce au ca scop îmbunătăţirea funcţionării tuturor componentelor sistemului de sănătate.
"Obiectivul esenţial al acestui protocol îl constituie asigurarea unei mai bune asistenţe medicale pentru cetăţeni. În acelaşi timp, avem în vedere informarea reciprocă cu privire la iniţiativele, proiectele, intenţiile relevante pentru sistemul sanitar, constituirea unor grupuri comune de lucru la nivelul judeţelor cu scopul de a identifica problemele locale şi soluţiile pentru rezolvarea acestora. (...) Vrem să avem o consultanţă de specialitate din partea Alianţei pe acest domeniu vital pentru România, pentru cetăţenii României", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Neculai Onţanu, secretar general al UNPR.
El a adăugat că s-a convenit organizarea de întâlniri trimestriale în care să fie analizată situaţia din fiecare judeţ, regiune de dezvoltare, dar şi la nivel naţional.
"Pe lângă expertiza pe care o avem la partid, vom avea (...) expertiza unei Alianţe. (...) Vorbim de sănătate ca un element al interesului naţional, acesta fiind important pentru că poate să asigure, până la urmă, o bună guvernare. Obiectivul esenţial al UNPR este asigurarea stabilităţii politice şi economice care să asigure o bună guvernare a României", a completat Onţanu.
Preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc, a afirmat că problema în sănătate este schimbarea strategiei Ministerului Sănătăţii.
"Ne-am dat seama că fără partidele politice nu se poate face nimic nici în domeniul sănătăţii. Cel mai vechi angajat al Ministerului Sănătăţii este liftiera, care a schimbat vreo 20 de miniştrii. (...) Strategia se schimbă în momentul în care se schimbă ministrul. Dacă un ministru stă trei luni, începe o gândire, apoi vine alt ministru (...) şi se schimbă totul. Cât timp noi nu vom putea, cu toate forţele politice, să facem o strategie coerentă (...) nu vom obţine nimic în domeniul sănătăţii. Noi am trimis invitaţii şi la celelalte partide politice, dar deocamdată UNPR a fost primul şi singurul care a răspuns acestor solicitări. Vom vedea dacă vom reuşi să facem această strategie pentru viitorul sănătăţii noastre, a tuturor. Lucrăm la un raport pe sănătate care va fi gata la începutul anului viitor unde vom scoate în evidenţă problemele concrete, noi reprezentând specialiştii din domeniul medical. Vom veni şi cu câteva soluţii concrete", a declarat Cristian Hotoboc.
Deputatul progresist Iulian Popescu, preşedinte al Departamentului pentru politici în sănătate al UNPR, a adăugat rolul dezbaterilor regionale este şi acela de a afla punctul de vedere al pacienţilor şi furnizorilor de servicii medicale.
"Dorim să intrăm într-o dezbatere adevărată cu specialiştii de la Alianţa pentru Sănătate (...) pentru a putea afla punctul de vedere real al pacienţilor şi furnizorilor de servicii medicale. Modalitatea prin care noi vom lucra va fi atât la nivel parlamentar, anumite iniţiative pe care le vom considera de interes naţional le vom promova ca acte normative, cât şi la nivel guvernamental, multe dintre prevederile de acum se vor regăsi în noul contract-cadru şi modalitatea prin care sistemul de asigurări de sănătate va finanţa serviciile medicale anul viitor", a afirmat Iulian Popescu.
Sursa: AGERPRES