Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a declarat că firmele care nu vor distribui medicamente farmaciilor vor primi amenzi de până la 100.000 lei pentru nerespectarea serviciului public.
"Am constatat în ultima perioadă că există produse sensibile pe care clienţii nu le găsesc în farmacii, lucru care nu este de acceptat şi trebuie să găsim o soluţie de respectare a regulilor. Un deţinător de Autorizare de Punere pe Piaţă şi un distribuitor au obligaţia ca, atunci când o farmacie are nevoie de un produs pentru un pacient care i-a călcat pragul, să poată să îl aducă. Din păcate, am constatat că nu întotdeauna se întâmplă şi acest lucru şi propunerile noastre sunt legate de respectarea acestui serviciu public pe care se asumă prin introducerea produselor lor pe lista de compensate. În cazul în care nu se va întâmpla aşa, se va trece la măsuri coercitive", a explicat Savu.
El a arătat că sunt cazuri în care din farmacii lipseşte cel mai ieftin medicament pentru că există un "interes comercial" de a avea un medicament mai scump în acea farmacie, lucru care nu este în regulă.
Savu a transmis farmaciştilor să sesizeze ANM atunci când nu primesc produsele pe care le-au solicitat, în aşa fel încât să agenţia să intervină cât mai repede.
"Există şi medicamente care pe diferite canale sunt vândute în alte ţări UE şi atunci ele nu se găsesc în farmaciile în care ar trebui să se găsească şi tocmai de aceea noţiunea de serviciu public trebuie să se aplice atât la deţinătorul APP, cât şi la distribuitorul care are acel produs în stoc. Exportul paralel este undeva la 25-30 milioane euro pe lună. Vorbim aici de comerţ intracomunitar, nu de export, pentru că exportul este altceva. Acolo cifrele sunt mai mari, pentru că vorbim de produsele făcute în fabricile din România care ajung în ţări non-UE. Comerţul intracomunitar nu afectează foarte mult pacienţii români, dar încercăm să evităm ca acest lucru să se întâmple. De aceea, încercăm să punem în funcţiune nişte sisteme de control", a mai spus reprezentantul ANM.
Referindu-se la limitarea la 20% a discounturilor la medicamente, prag propus de Ministerul Sănătăţi, Marius Savu a spus că a constatat că discounturile care intră înspre farmacii nu se "duc" către pacient.
"Atunci, practic, discounturile fac ca anumite produse ieftine să nu existe pentru că farmacia respectivă este interesată să vândă unele mai scumpe pentru care primeşte acel discount. Va trebui găsită o modalitate cel puţin pentru medicamentele scumpe ca acest lucru să fie reglementat şi restricţionat. Vizează doar medicamentele aflate pe lista de compensate şi gratuite", a mai declarat Marius Savu.
Acesta a atras atenţia asupra practicilor din farmacii care lezează codul deontologic al profesiei.
"Au apărut diferiţi patroni care nu mai ştiu ce înseamnă codul deontologic al farmacistului. Ar trebui să se reglementeze mai dur anumite aspecte. Sunt lucruri care trebuie reglementate. Dacă nu facem acest lucru, va fi din ce în ce mai greu", a mai susţinut Savu.
Sursa: AGERPRES