Apa din fântânile din zona seismică de la Izvoarele nu este potabilă, a anunţat, miercuri, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea, recomandând sătenilor să folosească alte surse de apă.
Boldea a precizat că în urma analizelor efectuate s-au depistat depăşiri la turbiditate şi amoniu. Totodată, apa are un miros neplăcut de hidrogen sulfurat ceea ce o face improprie consumului. Şeful DSP Galaţi a menţionat, însă, că apa prezintă aceste depăşiri din cauza inundaţiilor din ultima perioadă şi nu din cauza cutremurelor produse în ultimele zile în zonă.
Conform procedurilor, după dezinfecţia fântânilor, DSP va preleva din nou probe, pentru a vedea dacă apa este potabilă.
"Recomandăm populaţiei să nu consume apa din fântâni întrucât are depăşiri de turbiditate şi amoniu. Este necesar să se efectueze clorinarea apei, iar după aceasta vom preleva din nou probe ca să constatăm dacă apa va putea fi din nou consumată de populaţie. Referitor la cauză, noi credem că este vorba despre inundaţiile din urmă cu câteva săptămâni, şi nu de mişcările pământului care au loc acolo", a declarat Valentin Boldea.
Pentru asigurarea surselor alternative de apă în satul Izvoarele, prefectul judeţului Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, a dispus distribuirea a 15.000 litri de apă minerală din depozitele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. În plus, în cursul zilei de miercuri, va fi pusă la dispoziţia primăriei Slobozia Conachi, de care aparţine localitatea Izvoarele, o instalaţie de potabilizare a apei. Instalaţiile de potabilizare a apei au fost aduse în judeţ, după inundaţii, o astfel de instalaţie având o capacitate de prelucrare a apei nepotabile de 200-500 litri pe oră. Totodată, două cisterne cu apă de la societatea edilitară Apă-Canal din municipiul Galaţi urmează să ajungă în zonă.
Comuna Slobozia Conachi şi satul Izvoarele au fost grav afectate de inundaţiile şi viiturile din 11-13 septembrie. În plus, în ultimele zece zile în zona Izvoarele - Negrea - Slobozia Conachi s-au înregistrat peste zece cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,8 şi 3,9 grade pe scara Richter.
Sursa: AGERPRES