Spitalul Municipal din Mediaş este primul spital din judeţul Sibiu care va putea vinde energie electrică, datorită unei centrale achiziţionată în urma unei colaborări cu investitorul care a cumpărat-o printr-un sistem de finanţare de tip ESCO.
Datorită acestei centrale, costurile la căldură şi energie electrică ale spitalului se reduc cu cel puţin zece procente, a precizat miercuri, pentru Agerpres, doctorul Bogdan Burghelea, directorul instituţiei.
Spitalul va avea începând de vineri o centrală nouă, cu care va putea 'produce proprii bani', din vânzarea de energie electrică, peste zece ani. Practic, toată energia electrică în plus va putea fi comercializată de spitalul din Mediaş, către orice beneficiar din oraş.
"Este o centrală care merge pe gaz, ca orice centrală, dar este o centrală în cogenerare, deci produce şi curent electric. Această centrală este mai economică. Costul pentru spital este zero privind achiziţia centralei, condiţiile sunt foarte clare, de a reduce cu 10 % costurile spitalului faţă de costurile anterioare. După amortizarea investiţiei, practic, centrala rămâne spitalului", a explicat Bogdan Burghelea.
Acesta spune că primul avantaj al noii centrale este faptul că cei 335 de pacienţi ai Spitalului Municipal din Mediaş vor avea de vineri, condiţii mai bune în saloane. Noua centrală o înlocuieşte pe cea veche de patru decenii.
În judeţul Sibiu există nouă spitale de stat şi câteva clinici private, nicio altă unitate spitalicească nu comercializează energie.
Sursa: AGERPRES