La Institutul de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" au fost inaugurate de curând două secţii de terapie intensivă pentru adulţi şi copii, dotate conform standardelor actuale, care permit asistarea, în cele mai bune condiţii, a funcţiilor vitale la pacienţii cu infecţii severe. Secţiile sunt dotate cu câte 15 paturi specifice, acţionate electric, cu telecomandă, care au echipamente speciale - saltele antiescară, precum şi cu filtre de purificare a aerului şi cu aparate pentru reglarea temperaturii aerului. Pentru nou-născuţi dotările includ o masă specială de înfăşat, care are şi o cădiţă pentru spălat.
Cele mai frecvente boli infecţioase sunt meningitele, care afectează 3-5% din populaţie, şi hepatita B cu o incidenţă de 7,5-8%, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul institutului, precizând că, în timp ce hepatita B este în scădere, în principal datorită programului de vaccinare şi se estimează că va ajunge în 2010 la 3%, hepatita C este în creştere, incidenţa fiind de 7% în prezent.
Alte boli infecţioase în creştere sunt dizenteriile cu o incidenţă de 10%, numărul cazurilor sporind din cauza condiţiilor proaste de igienă. Bolile diareice au o incidenţă de 2-3%, 0,5% ajungând la spital din cauza deshidratării.
Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" a fost înfiinţat în anul 1999, având clinici şi secţii clinice universitare de pediatrie şi adulţi, ambulatoriu de specialitate şi laboratoare. Asigură asistenţă medicală curativă, preventivă de recuperare medicală de urgenţă şi alte servicii sau prestaţii autorizate pentru bolnavii internaţi şi ambulatoriu. Până acum Institutul Balş apela la departamentele de anestezie intensivă ale Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar, Spitalului de Urgenţă.
Din martie 2002, Institutul Balş are implementat şi menţine un sistem de management al calităţii conform standardului ISO 9001/2000. Unitatea dispune de spaţii de spitalizare pentru 740 de paturi, din care 50 pentru însoţitori.(Rompres)