Cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii de Stat Washington din Seattle au modificat genetic şoareci pentru a reduce în piele funcţionarea proteinei ATR (ataxie-telangiectazie, Rad3) , care joacă un rol esenţial în înmulţirea celulelor pielii afectate de razele ultraviolete ale soarelui. Cercetări anterioare arătaseră deja cum cafeina inhibă ATR care, astfel neutralizată, determină distrugerea celulelor bolnave. La şoarecii modificaţi genetic, expuşi
la raze ultraviolete, acţiunea proteinei ATR a scăzut mult şi tumori ale pielii s-au dezvoltat cu trei săptămâni mai târziu decât la rozătoarele din grupul martor. După 19 săptămâni de expunere la ultraviolete, şoarecii modificaţi genetic aveau cu 69% mai puţine tumori ale pielii şi de patru ori mai puţine cancere agresive decât ceilalţi, precizează autorii studiului publicat în versiunea online a Analelor Academiei Naţionale Americane de ªtiinţe.
Rezultatele cercetării arată că efectul de protecţie al cafeinei împotriva razelor ultraviolete, pus în evidenţă de studii anterioare, se explică probabil prin neutralizarea proteinei ATR în stadiul precanceros, înainte de dezvoltarea totală a tumorii pielii, încheie cercetătorii.