Primul program de fertilizare in vitro şi embriotransfer
"În România există 19 unităţi sanitare, publice şi private, în care se fac proceduri de fertilizare in vitro. În mod cert, programul se va derula în cele două centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca. Programul se va mai putea desfăşura şi în unităţile private care aleg să îl acceseze. Menţionez că instituţiile private care accesează acest program nu vor putea solicita de la pacient coplată", a spus ministrul.
Criteriile de includere în program sunt următoarele: vârsta femeii trebuie să fie între 24 şi 40 de ani, întrucât medicii specialişti au ales acest interval de vârstă pentru că rata de succes a intervenţiei este mai mare de 28,2%. Un alt criteriu este acela ca cel puţin un membru al cuplului să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România. De asemenea, cel puţin un membru al cuplului este obligat să deţină statutul de asigurat de cel puţin 24 de luni, cuplul să fie stabil căsătorit de cel puţin doi ani şi niciunul din membrii cuplului să aibă copil în viaţă.
Pentru fiecare cuplu se suportă o singură procedură de fertilizare in vitro indiferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare. De asemenea, trebuie ca rezerva ovariană în limite normale să fie probată de o analiză specială, iar cuplul - autolog, adică să fie soţ şi soţie şi nu să fie o persoană din afara cuplului.
Ministerul Sănătăţii a precizat că, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Transplant, în 2007 au fost efectuate 1.017 fertilizări in vitro, iar în 2008 - 1.558. "Cifrele sunt însă subevaluate", a precizat ministrul Sănătăţii.