Îndulcitorii nu sunt chiar inofensivi, susţin specialiştii
Dacă se depăşeşte însă 'doza zilnică admisibilă', care defineşte un prag de toxicitate, îndulcitorii pot pune ceva probleme. De exemplu, siropul de agavă, amestec de fructoză şi glucoză, nu este recomandat diabeticilor. La unele persoane, consumul excesiv de fructoză poate duce la creşterea nivelului de trigliceride sanguine. Luat în doze mari, sorbitolul sau xilitolul poate provoca dureri abdominale sau diaree.
Specialiştii ridică semne de întrebare îndeosebi în privinţa îndulcitorilor 'puternici'. Aspartamul, zaharina, sucraloza au o putere de îndulcire de sute, chiar de mii de ori mai mare decât cea a zahărului. Adeseori sunt asociate, dar 'există puţine indicaţii asupra efectelor lor conjugate', spune dr Laurent Chevalier, nutriţionist şi membru în Franţa al Reţelei Mediu Sănătate (RES).
Două studii realizate recent atrag atenţia asupra îndulcitorilor puternici. Unul avertizează asupra consumului ridicat de băuturi light de către femeile însărcinate, lucru care ar creşte riscul naşterilor premature. Celălalt confirmă rezultatele studiilor anterioare asupra impactului cancerigen al aspartamului asupra şobolanilor şi şoarecilor.
Dr Chevalier citează din manualul lui Merck, Biblia medicilor: 'Absorbţia moderată de aspartam în timpul sarcinii pare că determină un risc fetal slab.' 'Nu vrem niciun risc', spune dr Chevalier. Cercetătorii consideră că îndulcitorii nu numai că nu ajută la slăbire, ci duc chiar la îngrăşare şi favorizează diabetul. Mulţi nutriţionişti şi dieteticieni recomandă consumul moderat de edulcorante. În clinicile unde lucrează dr Chevalier, s-a renunţat la îndulcitori în cafea. 'Totul se petrece foarte bine', asigură el.