Gândacii de bucătărie şi muştele, potenţiali purtători ai unor bacterii mortale
În acest context, oamenii de ştiinţă au evidenţiat problema deosebit de acută a utilizării excesive a antibioticelor în practica de zi cu zi a fermierilor, subliniind legătura dintre bacteriile rezistente la tratament, cum ar fi Staphylococcus aureus, un adevarat flagel în spitale, şi fermele de creştere a bovinelor, porcinelor şi găinilor. Până la mijlocul anilor 2000, fermierii utilizau pe scară largă antibiotice pentru a grăbi creşterea în greutate a porcilor şi găinilor. O interdicţie privind utilizarea acestora ca stimulent de creştere în UE nu a condus la abandonarea totală a acestei practici. Prin urmare, numărul de bacterii rezistente la tratamente este în creştere.
În noul studiu publicat în revista BioMed Central Microbiology, cercetătorii au comparat bacteriile întâlnite la porci cu bacteriile răspândite de gândacii de bucătărie şi muştele obişnuite. S-a constatat că bacteriile erau de acelaşi tip şi aveau imunitate ridicată la antibiotice. În special, oamenii de ştiinţă au descoperit un tip de Enterococcus, care nu a putut fi neutralizat cu metodele cunoscute.
Cercetări anterioare efectuate de echipa condusă de dr. Ludek Zurek au relevat că muştele întâlnite în sezonul cald în localurile publice, ca şi gândacii de bucătărie sunt purtători ai unor bacterii rezistente la antibiotice.