Raed Arafat doreşte ca în 2011 să existe echipaje SMURD în toate judeţele
Raed Arafat a mai spus că, în 2010, o dată la trei minute, s-a înregistrat o intervenţie IGSU, iar o dată la 3,5 minute o intervenţie SMURD, accentuând faptul că s-a reuşit scăderea timpului de sosire a echipajelor. În opinia acestuia, până în 2014 timpul de reacţie a echipajelor trebuie să scadă şi mai mult. "În zona urbană, la cazurile de prim-ajutor, să nu depăşească opt minute, ceea ce înseamnă timp de deplasare şase minute, iar echipajele medicale de urgenţă să ajungă în maximum 15 minute, iar în zonele rurale, echipajele de prim-ajutor în 12 minute maximum, iar cele de urgenţă în 20 de minute, incluzând şi partea aeriană", a explicat Arafat.
Cu această ocazie, subsecretarul de stat a subliniat importanţa şi buna cooperare cu instituţiile din subordinea MAI pe parcursul anului 2010, dar a tras şi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte echipajele pe structuri civile, afirmând că, în actualul context economic, sunt anumite judeţe unde au fost desfiinţate echipajele SMURD din cauza neputinţei autorităţilor locale de a asigura personalul necesar. ''Acest lucru reprezintă o întoarcere în timp'', a subliniat Arafat.
Potrivit bilanţului IGSU, în 2010 serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare au intervenit, în medie, la 407 cazuri pe zi, fiind asistaţi peste 139.000 de adulţi şi peste 12.000 de copii, numărul cazurilor de urgenţă la care au participat echipajele SMURD crescând, faţă de 2009, cu 41%, în timp ce numărul persoanelor asistate a crescut cu 57%.