O terapie celulară, constând în injectarea la pacient de celule din propria sa măduvă osoasă, a avut un efect benefic asupra muşchiului inimii, la trei luni după un infarct, arată un studiu realizat de cercetători francezi, publicat recent în revista The European Heart Journal. Desfăşurat din 2005 până în 2009, testul Bonami a avut în vedere 101 pacienţi sub 75 de ani, internaţi în spital după primul infarct de miocard grav şi recent. Toţi pacienţii au fost trataţi
prin angioplastie, o intervenţie efectuată sub anestezie locală, care constă în introducerea unui balonaş pentru dilatarea arterei în locul unde este îngustată. O jumătate din pacienţi au fost injectaţi cu celule din propria măduvă, prelevată sub anestezie dintr-un os al bazinului, a noua zi după infarct. Celulele au fost injectate direct în artera coronară. Această terapie a avut un efect benefic asupra muşchiului cardiac la trei luni după infarct. Muşchiul cardiac al pacienţilor trataţi astfel s-a recuperat mai bine: s-a observat o regenerare în zona ţesutului cardiac necrozat.
'Celulele injectate au favorizat probabil fenomenul natural de reparare a inimii, scăzut după un infarct important', explică un cercetător. Studiul a permis stabilirea profilului bolnavilor la care această terapie are mai mult succes de reuşită: nefumătorii şi pacienţii la care nu se pune în evidenţă obstrucţia vaselor mici ale muşchiului cardiac la examenul imagistic. Un test clinic european pe 1 500 pacienţi nefumători urmează să demonstreze eficacitatea acestui tratament, spune cercetătorul.