Transplant medular pentru un copil cu beta-thalassemie majoră
Beta-thalassemia majoră este o formă gravă de anemie ereditară, care evoluează fatal în a doua decadă de viaţă, în absenţa unui tratament adecvat. Se apreciază că în România există 350-400 de copii şi adolescenţi cu această boală. Înaintea transplantului, bolnavul este tratat prin transfuzii de sânge repetate, la intervale medii de o lună şi prin tratament chelator al fierului, unul dintre riscurile majore pentru pacient fiind supraîncărcarea tuturor organelor cu fier, care în exces este toxic pentru celule, a explicat specialistul.
Singurul tratament definitiv al bolii cunoscut în prezent este transplantul allogeneic de măduvă osoasă. Transplantul la bolnavul cu beta-thalassemie are unele particularităţi notabile: anterior transplantului, transfuziile trebuie făcute cu un grad înalt de compatibilitate, sensibilizarea primitorului (producerea de anticorpi) putând duce la rejectul grefei. În momentul efectuării sale, pacientul trebuie să aibă o stare bună a tuturor funcţiilor organismului, ceea ce depinde de un tratament anterior de foarte bună calitate de chelare a fierului. Transplantul se efectuează în cele mai bune condiţii cu măduva osoasă şi nu cu celulele stem recoltate din periferie, ceea ce presupune anestezie generală administrată donatorului, urmată de recoltarea măduvei osoase prin puncţii osoase repetate în oasele bazinului, efectuate în sala de operaţie.
Evoluţia post-transplant şi prognosticul bolnavilor depinde de gradul de afectare a organelor critice - şi în primul rând a ficatului; supravieţuirea după transplant fără semne de thalassemie este de 90% pentru bolnavii cu risc scăzut (clasa 1 Pesaro) şi doar 66-70 % la cei cu risc crescut (clasa 3 Pesaro), conform datelor EBMT (Grupul European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă).
În cazul transplantului efectuat la Institutul Fundeni, bolnava s-a clasat în gradul 1 de risc (scăzut) graţie tratamentului corespunzător anterior, printr-o bună politică transfuzională şi datorită faptului că în România a fost posibilă terapia corectă cu chelatori de fier, dintre care Deferasirox-ul (Exjade) are cele mai bune calităţi, a evidenţiat prof. dr.C.Arion. Recoltarea de măduvă osoasă s-a efectuat în serviciul ATI şi într-o sală de operaţie a Institutului de Cardiologie ''C.C. Iliescu'', colectivul român beneficiind de aportul unui reputat specialist din Israel, prof. dr. Reuven Or, de la Spitalul Universitar Hadassah din Ierusalim.
Prof. Or a apreciat în mod deosebit calitatea serviciilor medicale din Centrul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni şi a manifestat disponibilitatea pentru continuarea colaborării cu instituţia.
Evoluţia post-transplant a pacientei este bună, realizându-se o grefare de 100%, cu normalizarea completă a hemogramei, ceea ce nu mai face necesară dependenţa de transfuzii, iar complicaţiile minore şi inerente ale parcursului de 2 luni după transplant au fost stăpânite corespunzător.
''Reuşita unui transplant depinde de o echipă multidisciplinară care cuprinde nu numai întreg colectivul de medici, asistente medicale şi infirmiere din Departamentul de Transplant Medular, ci şi numeroase Laboratoare şi Clinici, Serviciul de Hemobiologie şi Transfuziologie din Institutul Clinic Fundeni. Depinde, de asemenea, şi de sprijinul logistic continuu al administraţiei şi Direcţiei Institutului'', a subliniat prof. dr. Constantin Arion. /Agerpres/