Opoziţia: proiectul de buget este nerealist şi reprezintă victoria grupurilor de interese
''Ne întrebăm de ce suntem în criză de timp cu adoptarea bugetului? Răspunsul meu este că în această perioadă de întârziere s-a dat o luptă teribilă între oameni din MF, dornici să impună rigorile disciplinei bugetare, şi grupurile de interese. Acest proiect este o victorie a grupurilor de interese, a celor care nu doresc disciplină şi transparenţă. Din echipa învinsă fac parte şi FMI, UE şi alte instituţii care încearcă să convingă Guvernul să fie corect'', a susţinut acesta, adăugând că Executivul trebuie să aibă în permanenţă şi un ''plan B''.
De asemenea, potrivit senatorului PSD, Gheorghe Marcu, proiectul bugetului de stat a fost construit într-o manieră ''heirupistă şi nerealistă''. La rândul său, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a subliniat că proiectul bugetului de stat pe anul 2011 nu ţine cont de strategia bugetar-fiscală, solicitându-i ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, să îşi asume responsabilitatea. Eugen Nicolăescu a mai spus că, în opinia sa, proiectul bugetului pentru anul viitor nu asigură condiţiile necesare pentru ieşirea României din blocajul economic.
''Proiectul este departe de strategia fiscală pe care Guvernul a aprobat-o el însuşi. Consiliul Fiscal ne obligă ca în dezbaterea din Parlament să punem în acord proiectul cu strategia. Este o încălcare a legii responsabilităţii fiscale, iar ministrul Ialomiţianu trebuie să îşi asume responsabilitatea. (...) Faptul că proiectul de buget a fost adoptat de Guvern fără legea pensiilor, fără legea salarizării, şi că încearcă să treacă aceste legi acum, pe ultima sută de metri, când proiectul bugetului se află deja în Parlament, arată neputinţa Guvernului şi lipsa dorinţei de a respecta legea şi Constituţia'', a menţionat acesta.
Deputatul PNL s-a referit şi la bugetul Fondului de Asigurări Sociale de Sănătate, afirmând că reducerea cu 7% a acestuia faţă de anul 2010 reprezintă o ''crimă'' faţă de cetăţenii României.
''Execuţia acestui fond pe 2010 a fost de 17.700 milioane lei, iar propunerea pe 2011 este mai mică cu 7%, deşi s-a notat o creştere de 17% a veniturilor la fondul de asigurări. Unde sunt însă aceşti bani? Se găsesc ei în alte părţi ale bugetului? Se reduc anumite capitole - medicamentele compensate. S-au efectuat tăieri aberante, de acolo unde afectează cel mai tare cetăţeanul'', a susţinut Nicolăescu.
În opinia deputatului PNL Mihai Voicu , proiectul de buget pe 2011 a fost întocmit în favoarea clientelei politice a PDL.
'Este un buget din care transpare în mod evident sistemul clientelar promovat de PDL. Dacă veţi urmări cu atenţie cifrele din dreptul proiectelor de investiţii, mai mici sau mai mari, veţi constata că ele nu au sume bugetate exacte şi nici termene de execuţie precise, ceea ce lasă loc, din nefericire, pentru continuarea sistemului de licitaţii trucate şi de finanţare a clientelei politice care parazitează de doi ani încoace bugetul de stat', este de părere liderul PNL.
Voicu apreciază că filosofia bugetară pentru anul viitor trebuie schimbată pentru a favoriza mediul privat, iar reducerile de personal din sistemul bugetar ar trebui făcute în primul rând din aparatul central, 'politizat şi extrem de apropiat de clientela politică'. /Agerpres/