Bolnavii cronici înregistrează sincope în asigurarea tratamentului
Preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Cristian Roşu, a subliniat că exportul paralel a făcut ca pacienţii să rămână fără medicamente. În cazul HIV/SIDA, produsul Stocrin care se găsea în România la un preţ mai mic, este comercializat de distribuitori în Norvegia şi Suedia pentru că primesc banii pe loc şi nu la 300 de zile, asta în detrimentul pacienţilor români. Preşedintele UNOPA a precizat că sunt judeţe precum Iaşi, Constanţa, Argeş, Dolj, Prahova, în care pacienţii nu mai au asigurat tratamentul.
'Acelaşi lucru se întâmplă şi în oncologie, a spus Cezar Irimia, precizând că 'cei de la Ministerul Sănătăţii nu au o strategie şi o evaluare clară a pacientului. Lipsa unei strategii duce la astfel de situaţii. Pacienţii oncologici care au nevoie de molecule noi nu le găsesc, este cazul Glivecului', a exemplificat Irimia.
Dr. Simona Erşcoiu, şefa Secţiei Casa Andreea adulţi de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale ' Victor Babeş', a spus că totdeauna au fost întreruperi în asigurarea tratamentului celor afectaţi cu HIV/SIDA, dar ca anul acesta nu a fost niciodată. Continuitatea tratamentului este extrem de importantă, orice întrerupere poate duce la anularea a ceea ce s-a obţinut până în acel moment susţine medicul. 'Numărul pacienţilor a mai crescut, iar cei care au mai multe scheme de tratament au nevoie de molecule noi, care sunt mai scumpe', a detaliat dr. Erşcoiu. Medicul spune că asigurarea continuităţii tratamentului este foarte importantă pentru supravieţuirea şi creşterea calităţii vieţii bolnavului. 'În secţia noastră sunt 700 de pacienţi, 450 sunt cu terapii Antiretrovirale, cu câte 2-3 sau chiar mai multe scheme. Un procent de 67% au virusul aproape nedetectabil. Orice întrerupere de terapie nu este de dorit', a spus dr. Simona Erşcoiu.
Cezar Irimia consideră că afirmaţiile ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, referitoare la bugetul pe anul viitor sunt nerealiste.
În legătură cu introducerea cardului pentru sănătate, preşedintele COPAC spune că acesta nu va rezolva problemele din sistem şi softul nu este implementat. /Agerpres/