Campanie împotriva exceselor alimentare
În perioada sărbătorilor de iarnă, românii au obiceiul de a consuma cantităţi uriaşe de mâncare şi, în special, preparate din carne de porc. ªi cum alcoolul nu poate lipsi într-o zi de sărbătoare de la masă, se fac abuzuri şi în acest sens, ceea ce duce la probleme digestive, hipertensiune, iar pe termen lung, la boli de inimă şi diabet.
Potrivit profesorului Mencinicopschi, masa îmbelşugată înseamnă digestie îngreunată. Aproape toate felurile tradiţionale de mâncare sunt preparate din ingrediente incompatibile, din îmbinarea cărora rezultă alimente greu de digerat, hipercalorigene, care stropite generos cu alcool pot trimite de urgenţă la spital, atrage atenţia specialistul. Consumul excesiv de alcool este destul de frecvent în această perioadă a anului, după cum o dovedesc statisticile medicale făcute publice în anii precedenţi. Consumul moderat de alcool nu este periculos, problemele apar atunci când se depăşeşte limita.
Pentru a evita problemele gastrice din perioada aceasta, când toţi mâncăm ceva mai mult şi mai gras, sunt necesare anumite măsuri de precauţie, respectiv să mâncăm sănătos, să reducem tutunul, să consumăm multe citrice şi odihnă suficientă. /Agerpres/