Efectele poluării asupra inimii se reflectă în vasele oculare
Lucrări precedente arătaseră o legătură între poluarea aerului şi bolile cardiace. Însă ultimul studiu, desfăşurat pe 4 607 participanţi, cu vârste cuprinse între 45 şi 84 de ani timp de doi ani, este primul, se pare, care analizează efectele poluării asupra vaselor foarte mici, numite microvase, la oameni, afirmă Sara Adar de la Universitatea Michigan, unul dintre autori.
Timp de doi ani, cercetătorii au măsurat nivelurile de particule fine în suspensie din aer la persoanele care au participat la studiu, înainte de efectuarea unei examen de fund de ochi, pentru evaluarea expunerii pe termen scurt la poluare. Niciunul din participanţi nu avea antecedente de boli cardiace. Studiul arată că cei care au fost expuşi un timp scurt la aer puţin poluat aveau microvase sanguine asemănătoare cu cele ale unei persoane cu trei ani mai în vârstă. Însă persoanele expuse la aer foarte poluat o perioadă mai lungă aveau microvasele ca la cineva mai în vârstă cu şapte ani, lucru care se traduce 'printr-o creştere cu 3% a bolilor cardiace la aceste persoane faţă de cele care respiră un aer mai puţin poluat', consideră autorii. 'Studiul identifică o relaţie între diametrul microarterelor şi poluare a aerului, care conduce la o potenţială legătură între observaţiile epidemiologice ce arată un număr mai mare de crize cardiace la persoanele expuse la niveluri ridicate de poluare şi un mecanism biologic verificabil' - subţierea microarterelor, subliniază dr Joel Kaufman, profesor de medicină la Universitatea Washington din Seattle, principalul autor al studiului.
Microvasele sanguine au diametrul comparabil cu un fir de păr şi, dacă ele se îngustează chiar şi cu o sutime, pot apărea consecinţe importante pentru starea inimii, precizează Sara Adar.