Noi terapii în cancerul de stomac HER2-pozitiv şi cancerul gastro-esofagian
Aprobarea FDA se bazează pe rezultatele unui studiu clinic internaţional de fază III, care a arătat că pacienţii care au primit tratament cu medicamentul amintit, în combinaţie cu chimioterapie, au trăit mai mult decât cei care au primit doar chimioterapie. Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea acestui medicament în combinaţie cu chimioterapia, pentru pacienţii cu cancer de stomac metastatic, care prezintă un nivel ridicat de receptori HER2, încă din luna ianuarie 2010. Medicamentul este înregistrat în această indicaţie şi în România.
Cancerul de stomac este pe locul al doilea între cauzele cele mai frecvente de deces prin cancer, la nivel global, şi pe locul al patrulea între cel mai diagnosticate forme de cancer, cu peste 1.000.000 de cazuri diagnosticate în fiecare an.
În România, incidenţa acestei boli este în creştere, se află pe locul cinci, a declarat pentru Agerpres prof. dr. Rodica Anghel, managerul Institutului Oncologic Bucureşti. Ea a precizat că schema cu noua terapie nu a fost încă introdusă pentru că nu s-au efectuat actualizările de scheme terapeutice.
Cancerul de stomac metastatic este asociat cu un prognostic rezervat - durata medie de supravieţuire după diagnosticare este de aproximativ 10-11 luni, cu terapiile disponibile în prezent.
Potrivit medicilor, diagnosticarea precoce a acestei boli este o provocare, deoarece majoritatea pacienţilor nu prezintă simptome în stadiul incipient. Pacienţii răspund în mod diferit la medicamente, iar scopul medicinei personalizate este să găsească tratamente ţintite pentru pacienţii care pot beneficia cel mai mult în urma lor. Acest lucru înseamnă adaptarea tratamentelor la sub-grupuri specifice de pacienţi care prezintă caracteristici similare în profilul lor genetic sau în natura moleculară a bolii de care suferă, spun specialiştii. Această abordare are un potenţial enorm de a transforma în bine asistenţa medicală, de a o face mai sigură şi mai eficace, cu avantaje certe pentru pacienţi, medici, contribuabili şi societate, în general.