Oameni de ştiinţă au descoperit ce se întâmplă în creierul femeii când are orgasm
Aceste studii ar putea oferi noi răspunsuri cu privire la manifestarea unor disfuncţii sexuale sau a cazurilor de scădere a libidoului. Conform dovezilor ştiinţifice, orgasmul femeilor are o durată mai lungă decât cel al bărbaţilor. Mai mult decât atât, femeile pot avea mai mult orgasme în succesiune rapidă unul după celălalt.
În cadrul studiului, cercetătorii au solicitat unui grup de 8 femei să se stimuleze sexual singure, în timp ce se aflau în interiorul unui scaner cu rezonanţă magnetică. Majoritatea femeilor care au participat la studiu au avut nevoie de mai puţin de 5 minute pentru a avea primul orgasm, în timp ce câteva au avut nevoie de 20 de minute. În toată această perioadă scanerul folosit a înregistrat imagini ale creierului la intervale de câte 2 secunde, pentru a evidenţia zonele cerebrale ce devin active în cursul orgasmului.
Cercetătorii au descoperit că la doar 2 minute înainte de orgasm, centrii cerebrali responsabili de recompense au devenit activi - aceşti centri sunt de obicei activi atunci când o persoană mănâncă sau bea. Cu puţin timp înainte ca aceşti centri să ajungă la maxim de activitate, şi alte zone ale creierului au început să fie activate, aşa cum ar fi cortexul senzorial, centrul responsabil de prelucrarea mesajelor tactile şi talamusul, care transmite mesaje spre alte părţi ale corpului.
Odată ce femeile au ajuns la orgasm s-au activat şi alte zone ale creierului, aşa cum sunt cele legate de emoţii, centrii plăcerii din nucleii accumbens şi centrii memoriei. Ultima zonă cerebrală ce a devenit activă a fost hipotalamusul, zona care reglează senzaţiile de foame, sete, oboseală dar şi temperatura organismului. Cercetătorii au stabilit că acest model de activitate cerebrală în timpul orgasmului este identic la toate femeile implicate în experiment. Orgasmul unei femei durează în medie între 10 şi 15 secunde, în timp ce pentru un bărbat plăcerea este de doar 6 secunde.