OMS: Facturile medicale aruncă 100 de milioane de oameni pe an în sărăcie
Þările cele mai sărace sunt cele mai afectate de aceste situaţii, dar nu numai. Documentul OMS prezentat la Berlin unde a început o conferinţă ministerială privind finanţarea sănătăţii indică faptul că, potrivit unui studiu realizat la Harvard, bolile sau facturile medicale au contribuit în 2007 la 62% din numărul total de falimente familiale din SUA, faţă de 50% în 2001. 'Nimeni nu trebuie condamnat la ruină pentru a beneficia de îngrijiri medicale', şi-a exprimat indignarea directoarea generală a OMS, Margaret Chan.
'Este pur şi simplu inacceptabil', a subliniat la rândul său directorul Departamentului de finanţare a sistemelor de sănătate ale organizaţiei, David Evans. Pentru OMS, una dintre cele mai bune metode împotriva falimentelor familiale constă în creşterea nivelului preplăţilor, care evită facturarea directă a îngrijirilor medicale către pacienţi. Un sistem care se bazează pe un fond în comun alimentat din taxe sau asigurări este 'baza cea mai eficientă şi mai echitabilă pentru creşterea populaţiei acoperite', susţine dr. Chan.
Dar 'lumea rămâne departe de acoperirea universală' asupra realizării căreia s-au angajat cele 192 state membre ale OMS în 2003, apreciază organizaţia. OMS recunoaşte că presiunea financiară legată de criză, îmbătrânirea generală a populaţiei care suferă tot mai mult de maladii cronice, precum şi tratamentele scumpe constituie provocări care impun creşterea finanţării din sănătate. Dar, apreciază OMS, sunt posibile numeroase îmbunătăţiri în sensul unei acoperiri universale, graţie unor măsuri simple, plecând de la o mai bună utilizare a resurselor.
În condiţiile în care '20 până la 40% din ansamblul cheltuiellilor din sănătate au fost risipite' din cauza ineficienţei, numai o gestiune mai bună a cheltuielilor spitaliceşti 's-ar putea traduce printr-o creştere de productivitate de 15%', conform raportului. În plus, s-ar putea obţine mai multe fonduri printr-un sistem 'mai eficient de impozitare'. Astfel, raportul OMS citează un studiu conform căruia 22 de ţări ar putea obţine un plus de 1,42 miliarde de dolari pentru sănătate din creşterea cu 50% a taxei pe tutun.
Anumite ţări au dat deja exemplu, precum Gabon şi Thailanda, care a introdus o asigurare universală plătită prin impozite, explică David Evans. OMS admite însă că ţările cu venituri scăzute nu vor putea să iasă din criză singure şi că vor avea nevoie de ajutorul crucial promis de economiile dezvoltate.
Dacă toate statele donatoare îşi vor respecta angajamentele de a vărsa 0,7% din PIB pentru ajutorul public de dezvoltare 'vor putea fi salvate trei milioane de vieţi suplimentare până în 2015', a estimat organizaţia.