Fumatul masiv la peste 50 de ani măreşte de două ori riscul de Alzheimer
În total, 5 367 participanţi la studiu (25,4%) au fost diagnosticaţi cu demenţă într-o perioadă medie de 23 de ani, dintre care 1 136 cu Alzheimer şi 416 cu demenţă vasculară. Printre bolnavi, cei care fumaseră mai mult de două pachete de ţigări pe zi când aveau peste 50 de ani prezentau un risc foarte ridicat să facă diferite forme de demenţă, îndeosebi Alzheimer, faţă de nefumători. Foştii fumători sau cei care au fumat mai puţin de o jumătate de pachet pe zi la peste 50 de ani nu prezentau risc crescut să facă bolile menţionate.
Legătura între fumat şi demenţă n-a fost diferită în funcţie de rasă sau sex, precizează cercetătorii. Fumatul este un factor de risc bine cunoscut în atacurile cerebrale şi ar putea contribui şi la pericolul de demenţă vasculară, prin aceleaşi mecanisme. În plus, ţigările contribuie la creşterea stresului şi la inflamarea vaselor despre care se crede că joacă un rol important în dezvoltarea bolii Alzheimer.
'Se poate ca fumatul să fie un factor în dezvoltarea demenţei, prin intermediul sistemului vascular şi al neurodegenerescenţei', arată autorii studiului. Totuşi, 'legătura între fumat şi riscul bolii Alzheimer face obiectul unei controverse, unii cercetători sugerând că ţigările chiar ar micşora riscul declinului cognitiv', adaugă ei.
În concluzie, cercetătorii arată că studiul lor este 'primul care stabileşte legătura între riscul crescut, pe termen lung, de a suferi de forme de demenţă - printre care Alzheimer - la persoanele care fumează mult între 50 şi 60 de ani, într-un grup multietnic extins'.