În fiecare zi 40 de oameni mor prin infarct de miocard
'Zilnic în România 40 de oameni mor prin infarct de miocard', a declarat dr. Ruxandra Huştiu. Numai în Statele Unite ale Americii, la fiecare 26 de secunde cineva suferă de un eveniment coronarian - de exemplu infarct miocardic - şi la fiecare minut cineva moare din această cauză. Boala coronariană ischemică apare într-o oarecare măsură că un rezultat natural al îmbătrânirii, dar principală cauză este reprezentată de afectarea stratului interior al arterelor coronare, legată de anumiţi factori de risc cum sunt fumatul, tensiunea arterială ridicată, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului, obezitatea şi alţi factori, incluzând sexul, etnia şi istoricul familial de boală coronariană.
Problema cheie este aceea că boala coronariană ischemică este o boală progresivă şi silenţioasă la început, care trece deseori neobservată până când primele simptome ale ischemiei sau infarctul miocardic apar.
În 2010 aproape 30% dintre pacienţii cu insuficienţă coronariană prezintă risc de mortalitate de trei ori mai mare decât la cancer, iar jumătate dintre bolnavi mor la patru ani de la declanşarea bolii, iar 24% se reinternează o dată la trei luni. Managementul curent al bolii coronariene ischemice are două obiective principale: reducerea simptomelor dureroase (anginei) şi reducerea riscului de evenimente coronariene (infarct miocardic, spitalizare pentru insuficienţă cardiacă) şi prelungirea vieţii.
Modificarea stilului de viaţă este foarte importantă în prevenirea bolii coronariene ischemice. Dintre medicamente, betablocantele şi blocanţii canalelor de calciu sunt printre opţiunile curente pentru scăderea frecvenţei cardiace şi reducerea simptomelor. Aspirina, statinele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei şi betablocantele sunt prescrise pentru prevenirea evenimentelor coronariene.
În ciuda modificării stilului de viaţă, a opţiunilor curente de tratament şi a tehnicilor chirurgicale, bolile cardiovasculare rămân o problemă şi de aceea este nevoie de tratamente de prevenire a lor noi şi eficiente./Agerpres/