"Nu am restrâns drepturile pacienţilor de a lua medicamente compensate. După introducerea noului sistem de compensare, inclusiv a compensării la preţul de referinţă, CNAS a cheltuit 1.200 miliarde lei lunar, aproape dublu faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă", subliniază prof. dr. Mircea Cinteză în raport, adăugând că au fost atrase în plus pentru sănătate peste 17.000 miliarde lei, au fost găsite în buget surse de finanţare suplimentare pentru anul curent de peste 9.000 miliarde lei "care vor acoperi deficitul lăsat de PSD".
Fiecare pacient are acces fie la medicamentele de bază din lista A, care sunt compensate 90%, fie la medicamentele aflate sub licenţă, mai moderne şi mai scumpe, compensate doar 50%, fie la medicamentele gratuite compensate 100% pentru boli cronice grave.
Au fost identificate totodată sursele financiare pentru achitarea datoriilor către furnizorii de medicamente "rostogolite de PSD de pe un an pe altul", 8.000 miliarde datorii ale spitalelor şi farmaciilor. În acest fel anul 2006 va începe fără datorii la spitale şi farmacii, apreciază prof. dr. Mircea Cinteză, precizând că aceste sume reprezintă o creştere a bugetului Ministerului Sănătăţii pe anul acesta de la 4,3% din PIB la 5,4% din PIB după ultima rectificare.
A fost refăcut şi regulamentul de licitaţie privind achiziţia de materiale sanitare, astfel încât s-au stabilit standarde de calitate care să elimine de pe piaţă acele produse care au pus în pericol viaţa pacienţilor sau buna activitate în spitale (mănuşi chirurgicale, truse de perfuzii, seringi, ace, feşe etc.). Pentru a evita fraudele s-a stabilit că spitalele trebuie să solicite aprobarea Ministerului Sănătăţii pentru achiziţiile mai mari de 25.000 de euro.
În ceea ce priveşte Legea privind vânzarea cabinetelor medicale, adoptată sub formă de Ordonanţă de urgenţă, aceasta va oferi medicilor posibilitatea să-şi cumpere cabinetele medicale în care profesează. Ministrul Sănătăţii consideră că medicii vor începe să investească în propriile cabinete, iar relaţia dintre medici şi pacienţi se va îmbunătăţi considerabil.
Reorganizarea CNAS rămâne principalul obiectiv pe termen scurt al actualei conduceri a Ministerului Sănătăţii, acest lucru însemnând refacerea mecanismelor de colectare şi utilizare independentă a banilor din contribuţiile pentru sănătate, precum şi mecanismele de utilizare a celorlalte fonduri publice care trebuie să completeze banii strânşi din contribuţiile asiguraţilor.
"În ianuarie am primit în grijă un pacient - sistemul sanitar - aflat într-un stadiu foarte grav al bolii. Era în stare avansată de slăbiciune, organele vitale funcţionau foarte prost şi trebuia să suporte hemoragiile de fonduri produse în anii precedenţi. După şase luni de terapie intensivă am reuşit, recent, să scoatem sănătatea din această stare. Abia de acum începem să-i administrăm reformele care vor însănătoşi acest organism. Într-un an vom avea un sistem sanitar gata de integrare în Uniunea Europeană. Asta nu înseamnă că a trecut perioada grea. Abia de acum începem adevăratele reforme. Sper că voi fi evaluat corect peste un an de zile, când vom fi terminat tratamentul pentru o boală care ne macină sistemul sanitar de 15 ani", susţine prof. dr. Mircea Cinteză în raportul său.(Rompres)
