Cercetătorii de la 'Victor Babeş' au descoperit un nou tip de celule - telocitele
Laurenţiu Popescu a precizat că cercetătorii Institutului 'Victor Babeş' au descoperit prima dată telocitele în pancreas şi, ulterior, în alte 15 organe umane. 'Celulele se află în interstiţii, între spaţiile dintre celulele specializate', a mai arătat academicianul. El a precizat că deocamdată aceste celule nu sunt folosite în scopuri medicale, dar ar putea fi ''cheia regenerării inimii''.
Laurenţiu Popescu a susţinut că acest tip de celule este cu atât mai important cu cât la nivel mondial, în fiecare an, 17,2 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, 80% dintre ei fiind din ţările în curs de dezvoltare sau cu economii emergente.
Directorul Institutului ''Victor Babeş'' a spus că este angrenat în cinci proiecte, două în valoare de 1,3 milioane de euro fiecare, alte două în valoare de 4 milioane de euro şi unul în valoare de 1,5 milioane de euro.
Cifra de afaceri a Institutului 'Victor Babeş' pe anul 2010 este de 2,8 milioane euro, fiind câştigate prin proiecte 2,5 milioane de euro, iar alte 9 milioane de euro fiind în curs de contractare prin proiecte.
La rândul său, prof. dr. Caius Traian Dragomir a subliniat că migraţia medicilor din ultima vreme este cauza crizei economice în care se află România.
'Vedem învăţământul din sectorul medical, migraţia medicilor cât şi subfinanţarea sistemului sanitar din unghiul cercetării ştiinţifice, dar şi din cel al experienţei profesionale. Pentru creşterea nivelului educaţional va trebui să ne axăm pe accesarea fondurilor structurale, pentru că România produce medici şi specialişti în medicină nu numai pentru sistemul intern, ci pentru întreaga Europă', a spus prof. dr. Dragomir.
În opinia sa, se impun cursuri de etică în sistemul de educaţie, iar autorităţile statului ar trebui să consulte academiile de profil în legătură cu dezvoltarea învăţământului.
Potrivit acestuia, România ar trebui ''să pregătească terenul'' pentru întoarcerea medicilor plecaţi din ţară. /Agerpres/