Femeile care consumă o cantitate mică de ciocolată amăruie prezintă un risc scăzut de stop cardiac, arată un studiu recent apărut în numărul din august al publicaţiei 'Circulation: Heart Failure'. Pentru a stabili legătura dintre ciocolata amăruie şi stopul cardiac, cercetători de la Harvard Medical School au studiat felul în care consumă ciocolată 31 823 de suedeze, cu vârste cuprinse între 48 şi 83 de ani, timp de nouă ani. Cercetările au arătat că femeile
care mănâncă între 20 şi 30 de grame de ciocolată pe lună prezintă un risc de stop cardiac cu 32% mai mic decât femeile care nu mănâncă regulat ciocolată neagră. Totuşi, dacă femeile consumă prea multă ciocolată neagră (20-25 grame pe săptămână), efectul pozitiv dispare. Altfel spus, consumul a peste 30 grame de ciocolată amăruie pe săptămână poate duce la creşterea riscului de stop cardiac cu 23%, mai arată studiul.
'La femei cel puţin, consumul de ciocolată pare să se asocieze cu o scădere a riscului de stop cardiac, însă efectul pozitiv poare fi observat doar în cazul unui consum relativ mic', afirmă dr Murray Mittleman, unul din autorii studiului. 'La cantităţi mai mari, beneficiul dispare sau poate avea chiar efecte negative', adaugă el.
Cu cât ciocolata conţine mai multă cacao, cu atât mai bine. Conţinutul de cacao din ciocolata consumată de femeile pe care s-a realizat studiul a fost de circa 30%, în timp ce, cel puţin în Statele Unite, ciocolata amăruie are doar 15% cacao. /Agerpres/