Medicii stomatologi solicită MS scoaterea din structura proprie a OTDM
Preşedintele CMDR, prof. dr. Mihai Augustin, a apreciat că OTDM ar trebui să verifice dispozitivele second hand comercializate în România şi provenite din afara comunităţii europene. De asemenea, verificarea, întreţinerea, service-ul şi repararea dispozitivelor medicale ar trebui realizate în continuare de firme specializate, autorizate de Ministerul Sănătăţii, iar aparatele aflate în garanţie să rămână în evidenţa firmelor respective, a arătat el. Potrivit Consiliului Naţional al CMDR, OTDM are 49 de angajaţi, dintre care 18 pe sistemul laborator tehnic şi numai patru pe inspecţie. 'Cum pot să cuprindă aceşti patru inspectori sutele de mii de aparate existente în sistemul sanitar? Numai în stomatologie sunt circa 10.000 de cabinete şi aproximativ 60.000 de aparate. Deci ar trebui zeci de ani ca să facă inspecţia', a spus prof. dr. Mihai Augustin.
El a precizat că în prezent toate cabinetele de medicină dentară deţin contract de service cu o persoană sau firmă avizată de MS care asigură buna funcţionare a dispozitivelor medicale aflate în dotarea cabinetului. În plus, stomatologia este 98 la sută privatizată. La rândul său, prof. dr. Alexandru Bucur, vicepreşedinte CMDR, a evidenţiat că medicii şi-au propus ca în acest an să nu crească preţurile, dar în condiţiile în care se vine cu taxe între 100 şi 500 de euro, va fi dificil. La aceste taxe se adaugă şi TVA-ul pentru aparatură, care în prezent este suportat tot de cabinetele dentare, a adăugat el.
În condiţiile în care numărul medicilor care pleacă din ţară este din ce în ce mai mare, o astfel de măsură nu ar face decât să îi determine şi mai mult să lucreze în străinătate. Anul trecut au plecat 1.200 de medici dentişti. În ultimii doi ani au plecat 2.300 de medici, pentru că salariile oferite acolo sunt în medie de 6.000 euro pe lună, a subliniat Delia Barbu. Ea a adăugat că orice îngrădire şi orice măsură menite să-i demobilizeze îi determină pe medici să plece.
Cei 16.000 de medici dentişti au semnat o petiţie pe care au înaintat-o MS, ei cerând ca OTDM să fie scos de sub finanţarea directă a Ministerului Sănătăţii. De asemenea, propun ca verificarea, întreţinerea, service-ul şi repararea dispozitivelor medicale să fie înaintate şi realizate în continuare de firme speciale acreditate de MS. În replică, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat: 'Întreţinerea nu este echivalentă cu verificarea. Prin verificare se demonstrează că aparatura funcţionează în condiţiile legii. Un control în piaţă este obligatoriu. Este exact ca la maşină: una este service-ul, alta inspecţia periodică ce trebuie făcută'./Agerpres/