Coplata nu se va aplica medicamentelor din programele naţionale
Preşedintele CNAS a subliniat că nu există medicamente proaste şi nu există medicamente vechi, pentru că ştiinţa şi practica medicală le exclud pe cele care sunt dăunătoare sau nu au efect. Dr. Lucian Duţă a reliefat că în acest moment România foloseşte cele mai scumpe medicamente, ponderea de medicamente aflate sub patent şi, respectiv, medicamentele generice fiind de 60-40%.
'În condiţiile în care piaţa de medicamente creşte în România, paradoxal ponderea medicamentelor generice scade, deşi doar 4 milioane de contribuabili acoperă costurile a 20 de milioane de beneficiari', a explicat dr. Lucian Duţă.
Dr. Adina Geană, director general al CNAS, a spus la rândul său că un pacient când merge la medic, acesta trebuie să aibă în vedere în primul rând bolnavul şi apoi partea financiară.
Prin acest sistem se doreşte ca mai mulţi pacienţi să aibă acces la medicamente. Dacă un pacient optează să rămână pe reţeta pe care a avut-o sau pentru un medicament mai scump, va trebui să plătească din buzunar, a explicat dr. Adina Geană.
În legătură cu introducerea clowback-ului, preşedintele CNAS a spus că Ministerul Sănătăţii este cel care l-a adoptat.
Lucian Duţă a mai făcut referire şi la faptul că a discutat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) posibilitatea de a lua în considerare o modalitate de cost-volum, adică pentru un volum mai mare de medicamente dintre cele mai scumpe să se plătească aceiaşi bani, astfel încât numărul de pacienţi care să aibă acces la aceste medicamente să crească.
De la 1 iulie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a introdus un nou sistem de compensare a medicamentelor pe grupe de boli. Preşedintele CNAS a spus că are întâlniri cu medicii de familie pentru introducerea eventual a unui buget de practică medicală. El a motivat acest lucru spunând că s-au prescris până acum multe medicamente scumpe./Agerpres/