Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' contestă decizia de reducere a numărului de paturi
Sindicaliştii arată că, în conformitate cu prevederi din contractul colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară, Ministerul Sănătăţii avea obligaţia să prezinte organizaţiilor sindicale din ramura sanitară intenţia fundamentată de desfiinţare a numărului de paturi, urmând ca deciziile să fie luate de comun acord. În opinia FSS, reducerea numărului de paturi din spitale va afecta în mod serios şi salariaţii, putând conduce la disponibilizări de personal.
'Având în vedere negocierile şi discuţiile anterioare desfăşurate în cadrul legal al dialogului social, mai constatăm că nu au fost respectate punctele asupra cărora ne-am înţeles cu domnul ministru al Sănătăţii, Cseke Atilla, privitoare la negocierea oricăror măsuri ce vizează personalul medical', se menţionează în comunicat. 'Solidaritatea Sanitară' mai precizează şi faptul că această decizie nu este fundamentată, într-un număr mare de cazuri fiind desfiinţate paturi cu un grad mare de ocupare. Totodată, FSS atrage atenţia că măsura accentuează problemele sistemului sanitar, 'survenind pe un fond de derută provocat de reducerea salariilor cu 25 la sută'.
'În felul acesta, se accentuează presiunea exercitată asupra salariaţilor pentru a-i determina să aleagă calea migraţiei, în condiţiile în care se constată o creştere exponenţială a numărului celor care doresc să plece la muncă în străinătate, în ultimele săptămâni', se subliniază în documentul citat. În plus, aceasta măsură va reduce calitatea serviciilor medicale în condiţiile în care şi anterior acestei reduceri a numărului de paturi, în unităţile sanitare pacienţii erau obligaţi, în multe cazuri, să stea câte doi într-un pat.
Potrivit unei analize a Ministerului Sănătăţii, care a cuprins toate unităţile sanitare cu paturi, a ajuns la concluzia că aproximativ 7,15 la sută dintre paturile existente trebuie reduse, astfel încât structurile spitalelor să poată corespunde nevoilor locale. 'Reprezentanţii personalului medical şi local din fiecare judeţ au fost consultaţi şi şi-au dat acordul cu privire la aceste decizii', preciza, luna trecută, un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
'După ce vor fi reduse 9.300 de paturi şi vor fi achitate datoriile către furnizori, spitalele vor fi pregătite pentru transferul, până la 1 iulie 2010, către autorităţile locale', se mai preciza în comunicatul de presă al ministerului./Agerpres/