Medicii de familie nu mai vor să elibereze concedii medicale
(OUG 36/14 aprilie 2010, publicată în Monitorul Oficial pe data de 12 mai 2010) instituie, pe lângă restrângerea numărului de zile de concediu medical ce poate fi acordat de către medicii de familie, o serie de măsuri poliţieneşti de verificare atât a medicului prescriptor, cât şi a pacientului bolnav.
Mai mult, aceste modificări trebuiau să fie cuprinse într-un act adiţional de modificare şi completare a convenţiei de eliberare de concedii medicale între cabinetele de medicină de familie şi casele de asigurări, lucru care nu s-a întâmplat din vina caselor judeţene, ce nu au conceput documentele necesare, susţin reprezentanţii FNPMF şi SNMF. Ei spun că, deşi metodologia de control trebuia publicată în Monitorul Oficial în termenul precizat în ordinul iniţial, aceasta nu a fost elaborată încă.
Cu toate acestea, casele de asigurări au pornit controlul, medicii sunt verificaţi în ceea ce priveşte eliberarea acestor concedii medicale şi sunt amendaţi cu sume fabuloase, care depăşesc deseori valorile veniturilor totale lunare ale cabinetelor de medicină de familie pentru adeverinţe de salariat eliberate greşit sau incomplet de către angajatori, fără respectarea modelului tipărit în Monitorul Oficial. Reprezentanţii medicilor de familie afirmă că, în anumite situaţii, controalele au vizat şi perioade anterioare, neacoperite de recenta ordonanţă, la care s-au aplicat sancţiunile prevăzute în aceasta, în dispreţul principiului neretroactivităţii actelor legislative.
FNPMF şi SNMF atrag atenţia că amenda reprezintă, în multe cazuri, mai mult decât ceea ce încasează cabinetul de medicină de familie într-o lună, ceea ce duce la imposibilitatea achitării salariilor, datoriilor către stat, utilităţilor, fără a mai vorbi despre supravieţuirea medicului şi reprezintă o cale sigură de falimentare a cabinetului de medicină de familie. Orice control are o parte metodologică, de îndrumare, şi una punitivă, de sancţionare, în cazul necorectării deficienţelor constatate sau recidivelor. Dar reprezentanţii caselor de asigurări au aplicat, chiar în lipsa metodologiei de control, deci ilegal, amenzi la primul control, mai susţin reprezentanţii medicilor de familie.
Aceştia consideră că atitudinea caselor de asigurări este abuzivă, bazată pe intimidare, şi prin aceasta sunt consideraţi de autorităţi drept infractori de primă mână.
Medicii de familie sunt decişi să ia în considerare rezilierea convenţiilor de eliberare de concedii medicale încheiate cu casele de asigurări, dacă această politică paguboasă de a aduce bani cu orice preţ la buget nu va înceta.