Hormonii sexuali masculini pot explica de ce bărbaţii care suferă de hepatită B întâmpină un risc mai ridicat de îmbolnăvire de cancer hepatic decât femeile, conform unui nou studiu realizat în Taiwan. Rezultatele acestui studiu, publicate în ultimul număr al revistei Science, indică faptul că virusul care declanşează hepatita de tip B se ataşează de receptorii hormonilor androgeni din ficat şi apoi distrug ţesutul hepatic, provocând cancer. 'Această
descoperire indică faptul că folosirea unor medicamente care să distrugă receptorii androgeni ar putea reprezenta o nouă metodă de tratament împotriva cancerului hepatic în stare incipientă', susţin autorii materialului publicat de revista Science.
Cancerul de ficat este cea de-a cincea formă de cancer ca răspândire, şi a treia ca mortalitate.
Infecţiile cu virusul care provoacă hepatita de tip B, infecţii endemice în multe ţări asiatice, inclusiv China, reprezintă principala cauză de declanşare a cancerului de ficat, fiind responsabile de jumătate din numărul total al cancerelor hepatice înregistrate în lume, iar conform acestui studiu, bărbaţii întâmpină un risc de îmbolnăvire de cancer hepatic de 7 ori mai mare decât femeile.