Hipertensiunea - principala cauză de mortalitate cardiovasculară
În România, aproximativ 40% din populaţie (circa 5 milioane de persoane) este hipertensivă, în timp ce rata de control a tensiunii arteriale este de aproximativ 18%, a subliniat prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, preşedintele Grupului pentru hipertensiune arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Hipertensiunii.
Hipertensiunea este un 'ucigaş silenţios', având în vedere că, în prezent, în lume sunt un miliard de hipertensivi şi peste două decenii vor fi 1,5 miliarde, a subliniat specialistul. Ea a adăugat că această afecţiune este frecvent subdiagnosticată, 45% dintre hipertensivii din România fiind trataţi, dar nu controlaţi. Prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu a făcut referire şi la bolile asociate hipertensiunii, printre acestea numărându-se cele renale şi diabetul.
În ceea ce priveşte afecţiunile renale, acestea se pot depista din timp printr-o analiză foarte simplă de determinare a microalbuminuriei. Potrivit specialiştilor, unul din şase hipertensivi au această microalbuminurie.
Între factorii de risc pentru hipertensiune se află dislipidemia, colesterolul, stresul, fumatul şi obezitatea. Diabetul se asociază frecvent cu hipertensiunea şi amândouă cresc riscul cardiovascular.
Prof. dr. Adalbert Schiller, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, a subliniat că trebuie evitată asocierea hipertensiunii cu bolile de rinichi. Hipertensiunea poate duce la leziuni ale rinichiului, motiv pentru care hipertensiunea trebuie depistată precoce.
Sarea constituie o problemă, susţin specialiştii, organismul având nevoie de 6 grame de sare în 24 de ore, din care 4 sunt într-o pâine albă. Potrivit medicului, orice produs are sare. Complicaţiile tensiunii pot fi prevenite prin teste.
Specialiştii insistă pentru o educaţie a pacienţilor şi pentru alocarea de fonduri corespunzătoare din partea autorităţilor.
'Deoarece persoanele cu hipertensiune arterială prezintă un risc mult mai ridicat de a dezvolta afecţiuni renale, este important să beneficieze de analize medicale de evaluare a funcţiei rinichiului, cum este testul de microalbuminurie. Efectuat din timp, acest test ajută pacienţii şi medicii în ajustarea soluţiilor de tratament pentru a preveni afectarea renală. În România, aceste teste nu sunt efectuate decât în caz de internare, deşi ghidurile recomandă efectuarea lor', a spus dr. Ovidiu Saltas Dabija, director medical Sanofi Avensis./Agerpres/