Proceduri minim invazive aplicate în cazul herniei de disc
''Indicaţiile pentru chirurgia minim invazivă aplicată coloanei vertebrale sunt similare cu procedurile operaţiei deschise tradiţionale. Localizarea herniei de disc determină modalitatea minim invazivă corespunzătoare'', a explicat prof. dr. Reuven Gepstein, specialist în chirurgie ortopedică la Spitalul General Meir din Israel.
Medicul susţine că pot beneficia de această procedură pacienţii cu o herniere la un singur nivel, care nu au suferit intervenţii chirurgicale anterioare şi la care discurile afectate ocupă mai puţin de 50% din canalul medular, cu o minimă deplasare sau întrerupere a fragmentelor libere. Potrivit acestuia, stenoza congenitală a coloanei vertebrale şi minima herniere a unui disc intervertebral sunt, de asemenea, contraindicaţii relative.
Coblaţia este o intervenţie care constă în puncţia percutană sub control radiologic a discului herniat şi vaporizarea unei părţi din nucleul pulpos, mai spun specialiştii. Astfel, se reduce presiunea în interiorul intervertebral discului, acesta revenind treptat în poziţie normală şi nu mai comprimă rădăcinile nervilor spinali. În timp ce este anesteziat local, pacientul este întins pe o parte astfel încât accesul la discul afectat să fie cât mai uşor. Apoi se introduce sonda sub ghidaj fluoroscopic şi se vaporizează nucleul pulpos la nivelul discului intervertebral herniat, a menţionat prof. dr. Reuven Gepstein.
Această procedură se poate aplica şi pacienţilor aflaţi în ambulator, cărora li se poate permite întoarcerea acasă în aceeaşi zi. Rata de succes a operaţiei este de 70-80%. Perioada de îmbunătăţire a stării pacientului durează de la 1 săptămână până la 2-3 luni, cu o evoluţie oscilantă în această perioadă./Agerpres/