Durata rezidenţiatului va fi redusă pentru 39 de specialităţi
El a menţionat că durata de pregătire în România este mai mare decât durata minimă impusă prin directivele Consiliului Europei privind recunoaşterea calificării profesionale, care este de cinci ani.
Cseke Attila s-a referit şi la faptul că există specialităţi pentru care a fost păstrată durata de pregătire, respectiv medicină internă, oncologie medicală, medicină de familie, chirurgie generală, urologie, obstetrică-ginecologie.
Ministrul a precizat că măsura este susţinută de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, cât şi de asociaţiile şi federaţiile studenţeşti medicinişti.
'Prin această măsură urmărim, în primul rând, formarea mai rapidă a medicilor specialişti. De asemenea, va fi şi o reducere importantă a cheltuielilor la bugetul de stat. Pentru cele 39 de specialităţi, reducerea va totaliza 41 de ani, ceea ce înseamnă că într-o perioadă de 5 ani facem o economie de 45 milioane lei cheltuieli salariale, raportându-ne la salariul de bază din decembrie 2009', a spus ministrul.
El şi-a exprimat speranţa ca reducerea să fie aplicată din toamnă, dacă toate curriculele vor fi readaptate în timp util de profesori.
'Am discutat şi despre organizarea concursului de rezidenţiat la 21 noiembrie 2010. Pot să vă spun că anul acesta se va pune accent pe rezidenţiatul pe post, circa o treime din locuri fiind repartizate pentru acest tip de rezidenţiat', a spus ministrul.
El a spus că ar fi de preferat ca rezidenţiatul să fie susţinut în centrele universitare, dacă acestea au infrastructura necesară. În cazul în care nu se vor întruni condiţiile, rezidenţiatul se va organiza la Bucureşti, acest lucru urmând să se decidă în perioada următoare./Agerpres/