
Ministerul Sănătăţii nu a propus un număr de spitale pentru a fi desfiinţate, însă o serie de astfel de unităţi vor fi transformate în alt fel de instituţii de îngrijire socială, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, după o rundă de discuţii în cadrul grupului de analiză privind măsurile de austeritate pe care le va lua Guvernul. 'Ministerul nu a propus şi nu a avansat un număr de spitale pe care doreşte să le desfiinţeze. Avem, în schimb, un program de
raţionalizare a spitalelor, cu Banca Mondială, care include mai multe etape. În primul rând, avem un proiect de descentralizare a spitalelor aflat în dezbatere publică de aproape o lună şi pe care trebuie să-l facem, pentru că este o măsură de implicare a autorităţilor locale în serviciile medicale. În al doilea rând, avem clasificarea spitalelor în patru categorii, aşa cum sunt prevăzute şi în raportul comisiei prezidenţiale pe sănătate', a spus Cseke.
El a explicat că, în urma acestor două proceduri, ar putea urma, cu implicarea autorităţilor locale, reorganizări de spitale în alte categorii de unităţi sau instituţii de îngrijire socială sau centre de bătrâni.
Referitor la cele 150 de spitale care ar urma să nu mai primească autorizaţii de funcţionare, aşa cum se arată în proiectul scrisorii de intenţie privind acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Cseke a spus: 'Noi n-am discutat cu Banca Mondială despre acest lucru'.
Într-un proiect de scrisoare de intenţie către FMI, primit de sindicate, se arată că, în privinţa reformelor în domeniul Sănătăţii, Guvernul se angajează să reducă numărul paturilor de spital cu 9.200 şi să nu elibereze noi autorizaţii de funcţionare pentru 150 de unităţi spitaliceşti din ţară./Agerpres/