Infertilitate masculină - problemă de sănătate publică
Potrivit unor studii, unul din cinci bărbaţi tineri sănătoşi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani produc un număr de spermatozoizi anormal. Numai între 5-15 la sută din sperma lor este destul de bună pentru a fi calificată drept 'normală', în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - ceea ce dovedeşte că infertilitatea nu este doar o problemă a femeilor. Într-adevăr, printre cei care se confruntă cu dificultăţi de procreaţie, o problemă legată de fertilitatea masculină este considerată importantă în aproximativ 40 la sută dintre cupluri.
Femeile care încearcă să rămână însărcinate se confruntă şi cu alt aspect uimitor: faptul că problemele de bază ale fertilităţii masculine - deşi pot fi agravate de problemele legate de mediu - încep încă din pântecele mamei. 'Spermatozoizii sunt în scădere şi există dovezi tot mai multe că problema începe chiar înainte de naştere,' spune Dr. Gillian Lockwood, directorul medical al Midland Fertility Services. Ea a menţionat tot mai multe dovezi care arată că, deşi spermatogeneza incepe în adolescenţă, pregătirile cruciale se fac în câteva luni, înainte şi după naştere.
Factori cum ar fi faptul că femeile mănâncă multă carne de vită în timpul sarcinii - ceea ce înseamnă că au avut o dietă bogată in hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), care sunt substanţe chimice potenţial dăunătoare - şi până la problema obezităţii în timpul sarcinii şi expunerea unei femei la fumat, pesticide, poluarea din trafic, materiale plastice şi chiar soia - despre toate acestea se crede că au o influenţă asupra viitoarei fertilităţii la un făt de sex masculin.
Experţii vorbesc despre o 'fereastră' de dezvoltare testiculară, care începe la fătul în creştere şi se termină în primele şase luni de viaţă. Problemele care apar în această perioadă înseamnă că copilul de sex masculin ar putea să nu fie niciodată în măsură să facă proprii copii./Agerpres/