Ardeiul, mai mult sau mai puţin iute, poate ajuta la slăbit - este părerea unei echipe de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles. Răspunzătoare de această calitate neaşteptată este capsaicina, substanţă care dă gustul picant ardeiului şi care permite, în natură, respingerea dăunătorilor. Cu cât ardeiul este mai iute, cu atât conţine mai multă capsaicină. Oamenii de ştiinţă au desfăşurat un studiu pe 34 de persoane, bărbaţi şi femei, care
ţineau un regim hipocaloric (800 calorii/zi). Jumătate dintre ei au luat o pastilă de DCT (dihidrocapsiat), iar cealaltă, o pastilă placebo. DCT are aceleaşi efecte ca şi capsaicina, dar nu provoacă senzaţia de usturime ca ardeiul. Persoanele care au luat DCT au ars de două ori mai multe calorii decât cele care au primit un medicament placebo. DCT ar favoriza şi oxidarea grăsimilor. Ardeii, care conţin fibre (un ardei mare conţine în jur de 3 g), cresc senzaţia de saţietate , permiţând astfel unei persoane să mănânce mai puţin şi, prin urmare, să slăbească.
Potrivit cercetătorilor, ardeiul iute ajută la arderea grăsimilor datorită căldurii pe care o provoacă luarea de capsaicina sau de DCT. Ingerarea sa declanşează activarea receptorilor durerii, care transmit mesaje creierului. Acesta creşte cantitatea de adrenalină, frecvenţa cardiacă, transpiraţia şi, prin urmare, consumul energetic. În plus faţă de aceste proprietăţi de slăbire, s-a demonstrat recent că ardeiul iute ar putea fi folosit pentru tratarea unor afecţiuni ca migrena, artrita sau durerile musculare./Agerpres/