La Iaşi se cercetează utilitatea celulelor stem din pulpa dinţilor temporari
'Celulele stem din pulpa dinţilor sunt celule care în anumite condiţii se pot transforma în alte tipuri de celule utile organismului nostru. Astfel, din celulele stem din pulpa dinţilor temporari, de lapte, se poate genera substratul necesar formării dintelui. În general, putem regenera orice structură afectată de maladii', a declarat profesorul Yves Commissionat, membru al Academiei Franceze de Chirurgie dento-alveolară.
Prof. univ. dr. Norina Forna a explicat, la rândul său, că dinţii temporari sunt sursa extragerii, separării şi criogenării celulelor stem din pulpa dentară, motiv pentru care procedeul trebuie să se efectueze în perioada schimbării dentiţiei, de la cinci până la 13-14 ani. După extracţie, dinţii temporari vor fi stocaţi într-un laborator din Grecia. În egală măsură, susţine prof. univ. dr. Norina Forna, adulţii pot să îşi folosească molarii de minte pentru alţi dinţi ce nu pot fi recuperaţi, pot beneficia de aceleaşi rezultate, însă trebuie ca dinţii să fie sănătoşi şi să nu fi fost radiografiaţi.
Thomas Van Dyke, preşedintele Academiei Internaţionale de Parodontologie, a menţionat că se lucrează cu aceste celule stem atât în Germania, cât şi în SUA, la cercetarea regenerării osoase, la reconstrucţia gingiei, la tratamentul diferitelor boli dentare, dar şi al sinusului. 'La Harvard se încearcă regenerarea dinţilor. Desigur, cercetările vor dura aproximativ 10-20 de ani. O astfel de cercetare reprezintă o şansă foarte mare pentru Iaşi. Este o şansă de a avansa mai repede decât restul lumii', a declarat presei Thomas Van Dyke, preşedintele Academiei Internaţionale de Parodontologie.