Universitate virtuală pentru informaţii privind bolile rare
Tot în cadrul proiectului va fi realizat, la Zalău, şi un 'Centru Pilot de Referinţă pentru Bolile Rare' unic în România şi în Europa de Est, care se va adresa copiilor şi adulţilor cu boli rare din România şi întreaga ţară.
'Parteneriat Norvegiano-Român (NoRo) pentru progres în bolile rare', este o iniţiativă care îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor afectate de boli rare din România, prin acces egal la diagnostic timpuriu, tratament de calitate şi servicii de reabilitare prin intermediul unei reţele complexe şi accesibile de facilităţi şi resurse.
Valoarea proiectului este de aproape două milioane de euro, din care 1.874.138 de euro este contribuţia Guvernului Norvegiei, 80.000 de euro provin de la Ministerul Sănătăţii, 8.000 de euro de la Consiliul Judeţean Sălaj şi 12.000 de euro de la APWR. Consiliul Local Zalău a pus la dispoziţie clădirea unde va funcţiona centrul pentru boli rare.
În Uniunea Europeană, o boală este considerată a fi rară dacă apare la mai puţin de cinci persoane din 10.000. În lume sunt cunoscute aproximativ 6.000-8.000 de boli rare, 75% dintre acestea afectând copiii. Diversitatea şi numărul mare de boli rare diferite face ca şi expertiza să fie rară. La nivel european există 26-28 de milioane de pacienţi cu boli rare.