Decanii facultăţilor de medicină au luat mai multe decizii importante
''Majoritatea facultăţilor a fost de acord cu această limită, în condiţiile în care erau foarte diferite de la o facultate la alta. Este în folosul creşterii calităţii actului educaţional, chiar dacă pentru studenţi, la început, poate părea o măsură restrictivă, determinându-i să înveţe mai mult, iar pe termen lung este o măsură foarte bună'', a precizat preşedintele ADFMR.
De asemenea, decanii Facultăţilor de Medicină au hotărât să nu mai transfere între facultăţi decât studenţi integralişti. Nu se vor mai transfera nici studenţii cu abateri disciplinare care plecau de la o facultate la alta, după ce erau sancţionaţi pentru fraudă. Pentru a facilita transferurile studenţilor, reprezentanţii facultăţilor au hotărât armonizarea curriculară şi structura pe an de studii, componenţa materiilor, pentru fiecare an de studiu care trebuie să fie aceeaşi la toate facultăţile de medicină. Această hotărâre, pentru care s-a stabilit metodologia de aplicare, va fi dusă la îndeplinire tot anul universitar următor.
'Armonizarea materiilor care se studiază în fiecare an vizează ca, în anul şase de exemplu, toţi mediciniştii să studieze aceleaşi materii, chiar dacă au număr de ore diferit, cu tematică nu neapărat identică, dar să fie stabilit: ginecologia în anul şase, anatomia în anul întâi,' a spus prof. univ. Anca Buzoianu.
Participanţii la Conferinţa naţională au stabilit şi importanţa definirii obiectivelor educaţionale în dezvoltarea curriculară, într-o abordare modernă, centrată pe student, nu pe profesor, ca până acum, pornind de la profilul absolventului.
Asociaţia Decanilor de Medicină va începe demersurile pentru modificarea suplimentului la diplomă, astfel încât să nu mai existe niciun fel de probleme cu recunoaşterea acesteia.
Decanii facultăţilor de medicină vor solicita Ministerului Muncii completarea cadrului naţional al calificărilor, deoarece există profesii, precum cea de moaşă, cu absolvenţi cu patru ani de studii, profesie care nu este recunoscută ca fiind cu studii superioare.
''Este o situaţie care persistă de douăzeci de ani şi dorim să o schimbăm pentru o absolvenţii noştri. La fel sunt tehnicienii de imagistică'', a precizat prof. Anca Buzoianu.
Reprezentanţii facultăţilor de medicină au dezbătut, timp de două zile, teme importante pentru dezvoltarea şcolii româneşti de medicină, precum armonizarea sistemului de credite transferabile între facultăţile din ţară, formarea medicală de bază şi dezvoltarea unui sistem operaţional al calificărilor, internaţionalizarea şcolilor de medicină şi armonizarea curriculară.
''Cea de a doua Conferinţă naţională a decanilor facultăţilor de medicină din România, organizată de Facultatea de medicină din Oradea, prin decanul prof. Gheorghe Bumbu, a fost o întâlnire lucrativă şi putem spune fructuoasă, într-o atmosferă de colaborare deosebită'', a conchis preşedintele ADFMR, prof. univ. Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.
Pentru a continua rezolvarea problemelor şi provocărilor din sistemul universitar medical, decanii au convenit să se întâlnească din nou, în toamnă, la Cluj-Napoca, când se va discuta şi în contextul noi legi a educaţiei.