Din 2011 cheltuielile de personal din spitale - maxim 70% din buget
Potrivit secretarului de stat, criteriile de alocare se aprobă anual, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 60 de zile de la aprobarea bugetului de stat. 'Prin aceste prevederi dorim să obligăm autorităţile locale să contribuie şi ele cu o cotă de susţinere a obiectivelor medicale', a spus dr. Irimie.
Cristian Irimie a subliniat că motivele care au stat la baza descentralizării asistenţei medicale publice către autorităţile locale au fost centralizarea instituţională excesivă, existentă în prezent, şi lipsa autonomiei manageriale reale a spitalelor, care reduce capacitatea acestora de a răspunde activ şi rapid la condiţiile sociale în continuă schimbare.
Secretarul de stat s-a referit şi la implicarea insuficientă a autorităţilor publice locale în rezolvarea problemelor specifice de sănătate la nivelul comunităţii şi existenţa unor diferenţe în accesul populaţiei la serviciile medicale.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii în vederea descentralizării se află în dezbatere publică.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, afirma că, până la data de 1 iulie 2010, se va finaliza transferul unităţilor sanitare publice cu paturi către administraţia locală. Până la această dată vor fi transferate peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public. Astfel, din cele 435 de unităţi sanitare publice se propune transferul către autoritatea locală a 373 de unităţi. Vor rămâne în reţeaua MS 62 unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţe, spitalele cu profil de psihiatrie şi monospecialitate.
Prin transferul către autorităţile locale, Ministerul Sănătăţii îşi consolidează rolul de strateg şi informator de politici publice şi va ceda rolul de administrator comunităţilor care cunosc şi sunt aproape de nevoile cetăţenilor.
Astfel autorităţile locale vor avea în administrare logistică financiară şi umană unităţile sanitare. Managerul din unitate va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu MS ca în prezent.
Secretarul de stat a evidenţiat că procesul de descentralizare nu le creează probleme financiare suplimentare autorităţilor locale.
În ceea ce priveşte programul-pilot care se desfăşoară în prezent în Bucureşti şi Oradea, dr. Cristian Irimie spune că primele rezultate, la o primă evaluare, arată că durata de spitalizare a scăzut la majoritatea spitalelor descentralizate, la fel şi indicele de case-mix (ICM). El a spus că o evaluare finală va avea loc zilele următoare.
Lunea viitoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii se vor întâlni cu o parte dintre primarii care urmează să preia unităţile sanitare din localităţile lor./Agerpres/