Colegiul Psihologilor, nemulţumit de tratamentul CNAS
Noile reglementări au redus la o treime sumele alocate serviciilor de psihologie iar efectul este imediat şi constă în faptul că majoritatea psihologilor clinicieni sunt în situaţia de a li se desface contractele individuale de muncă, indiferent de vechimea acumulată în activitatea profesională. Prin intrarea în vigoare a noilor prevederi psihologii în psihologie clinica, consiliere psihologică şi psihoterapie se consideră discriminaţi din punct de vedere profesional, iar veniturile lor urmează să fie drastic diminuate, pentru unii acestea fiind practic anulate, atâta timp cât această profesie, pe 'înţelesul celor de la CNAS' este considerată în subordinea profesiei de medic susţin reprezentanţii psihologilor. Aceştia spun că efectele sunt resimţite în evaluarea şi plata serviciilor de psihologie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, între acestea fiind statutul considerat inferior al profesiei de psiholog se resimte prin nivelul foarte scăzut al plăţii serviciilor de psihologie. Consultaţiile şi serviciile prestate de psihologi sunt plafonate de ani de zile sub nivelul celor prestate de medicii psihiatri, psihologii neputându-şi deconta propriile consultaţii.
'Un lucru foarte grav, pe care CNAS îl face de ani de zile, este acela de a face mereu aceleaşi confuzii între noţiunile de psihoterapie şi cea de consiliere psihologică, precum şi referitoare la oportunitatea şi necesitatea acestor servicii în tratarea diferitelor boli, iar toate aceste confunzii se fac datorită faptului că reglementările în domeniu sunt realizate de personal cu calificarea profesionala de economişti sau medici generalişti, care nu au nici cele mai elementare noţiuni legate de actul psihologic', susţine sursa citată.
Reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România califică ca fiind abuzive şi discriminatorii noile Norme metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010 şi solicită instituţiilor responsabile amendarea de urgenţă a dispoziţiilor privind decontarea serviciilor psihologice.
De asemenea, aceştia solicită instituţiilor responsabile abrogarea de urgenţă a prevederilor prezentate mai sus, care crează un precedent periculos pentru sistemul de sănătate românesc, prin lipsirea asiguraţilor români de cele mai elementare servicii psihologice, îndeosebi în diagnosticarea copiilor şi persoanelor aflate în dificultate, decontate în toate ţările membre ale Uniunii Europene.
Colegiul Psihologilor din România anunţă acţiuni de protest fără precedent, în cazul în care instituţiile responsabile nu vor acţiona în vederea remedierii neajunsurilor lor.