E necesar un program naţional de prevenţie a accidentului vascular cerebral
Prof. dr. Constantin Popa a evidenţiat importanţa neurocardiologiei pentru tratarea bolilor trombotice, dar şi a noilor metode de utilizare a stenturilor în cadrul acestei patologii.
Conf. dr. Sorin Tuţă, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare, a declarat pentru Agerpres că neurologii sunt beneficiarii direcţi ai celor de la cardiologia intervenţională. 'Noi ar trebui să stabilim modul de aplicare a terapiei cu stent, mai ales pentru cei cu accident ischemic tranzitoriu, care de obicei au o stenoză a carotidei. Din totalul pacienţilor cu accident vascular cerebral numai circa 10%- 20% au suferit un atac tranzitoriu, restul au accident vascular cerebral major' - a explicat medicul.
Dr. Tuţă apreciază că oamenii trebuie educaţi să recunoască un accident vascular cerebral de la primele semne, respectiv strâmbarea gurii, paralizia mâinii, vorbit greoi, nearticulat, tulburări vizuale, dezechilibre. Manifestarea acestor semne trebuie să-i determine pe cei din jur să cheme imediat medicul, lucru care ar reduce cu 80% riscul unui atac cerebral constituit.
În ceea ce priveşte beneficiarii de stenturi, dr. Tuţă spune că aceştia sunt cei depistaţi cu o stenoză de carotidă de peste 70%. Programele naţionale pentru stenturi nu acoperă necesităţile, în plus, sunt costisitoare şi pe de altă parte există o lipsă acută de specialişti, a adăugat specialistul.
Medicul atrage atenţia că pentru instituirea unui tratament antitrombotic pacientul trebuie să ajungă la spital în primele două ore de la debutul accidentului vascular cerebral.