Preşedintele CNAS: preţurile medicamentelor nu vor creşte
El a spus că toate măsurile propuse au fost analizate şi fundamentate în urma consultării unor experţi naţionali.
Nicolae Lucian Duţă a susţinut că România are un sistem medical cel mai puţin predictibil din Europa, iar actul medical e la latitudinea fiecărui medic, neexistând un control al medicamentelor nici la farmacii, nici la medicii care le prescriu. 'Suntem singura ţară din Europa fără un control al medicamentelor. Creşterea sumei pentru medicamente în 2009 şi în primele luni ale lui 2010 faţă de 2007 sau faţă de primele nouă luni ale anului 2008 este de 40 %, ceea ce înseamnă că s-a ajuns de la 700 de milioane de euro la un miliard de euro', a arătat reprezentantul CNAS.
Potrivit acestuia, contribuţia pentru sănătate este de 10,7 %, iar numărul contribuabililor a scăzut, astfel că 4,8 milioane de plătitori susţin de fapt cheltuielile pentru cei aproximativ 21 milioane de potenţiali consumatori.
Nicolae Lucian Duţă a semnalat faptul că bugetul aprobat în anul 2010 nu este suficient pentru acoperirea serviciilor medicale pe toată durata anului, afirmând că trebuie găsite soluţii. Potrivit preşedintelui CNAS medicii ar putea fi plătiţi 70% per capita şi 30% per serviciu.
'Nu ne propunem să aruncăm România cu 30-40 de ani în urmă. Consumul haotic de medicamente trebuie să se sfârşească. Compensarea se va face pe grupe terapeutice de tipul ATC 3-4-5. Se va lua fiecare clasă terapeutică pentru medicamente şi vom găsi cel mai ieftin medicament suportat de piaţă dar şi din clasa 2 şi 3', a explicat Nicolae Lucian Duţă.
Acesta a precizat că CNAS nu intenţionează să introducă plafoanele de medicamente la farmacii.
Reprezentatul CNAS a mai spus că noul contract-cadru ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie, iar lista cu medicamente la farmacii va fi valabilă la 90 de zile de la intrare în vigoare a contractului./Agerpres/