
Cercetătorii americani au descoperit că un anumit anticorp, injectat la şoareci, distruge celulele canceroase ale prostatei, putând să le distrugă chiar într-un stadiu avansat al bolii. Cercetători de la Universitatea Pennsylvania au constatat că acest anticorp, numit F77, se fixează în celulele şi ţesuturile canceroase ale prostatei, favorizând distrugerea lor, arată studiul publicat luni în Analele Academiei Americane de ªtiinţe. Injectat la şoareci, anticorpul F77
s-a fixat în aproape toate cazurile (97%) în ţesuturile în care cancerul prostatei era în stadiul incipient şi în 85% din cazurile în care se instalaseră metastazele. Anticorpul a determinat distrugerea directă a celulelor canceroase ale prostatei, împiedicând astfel creşterea tumorii, afirmă cercetătorii.
În schimb, F77 nu a vizat nici ţesuturile sănătoase, nici pe cele canceroase din alte părţi ale corpului (colon, rinichi, col uterin, pancreas, plămâni, piele sau vezică), au constatat aceiaşi cercetători. El are 'un potenţial promiţător în ceea ce priveşte diagnosticarea şi tratarea cancerului de prostată, mai ales a celor metastatice androgeno-independente', se notează în revista menţionată.
În prezent, rata de supravieţuire la cinci ani a unui bolnav de cancer de prostată metastatic este de doar 34%. Cancerul de prostată este al doilea cancer cel mai răspândit în rândul bărbaţilor, făcând 500.000 de victime pe an în lume,potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.